Publicerat: 2012-01-31
Idag blev det panik i köket 🙂 Ville göra köttfärsbiffar och ingen köttfärs hemma, jag brukar alltid ha köttfärs i frysen . Men jag har köpt kvarnen till min kitchen Aid, så det var bara att ta upp kött istället.. Benfri kotlett rad, rimmat stekfläsk och ett paket med bacon.. Malde och blandade och detta blev resultatet..
6 pot tillagningstid 1 tim
1 kg egenmald fläskfärs med bacon
3 ägg
2 vitlöksklyftor
3 msk frysta provensal kryddor (findus)
2 msk paprika pulver
2 tsk salt
1 tsk peppar
smör och olja att steka i.
Blanda allt samman och låt det stå och dra ett tag innan de steks i olivolja och smör. Gör pannbiffstuket fast lite mindre biffar .
Tomatsås
2 st burkar krossade tomater
3 st vitlöksklytfor skivade
3 dl vitt vin ( matlagningsvin
2 st spansk peppar hackad
Färsk timjan några kvistar
salt peppar och svartpeppar efter smak
ev en nypa socker
Fräs vitlöken i olja och tillsätt vin, tomater, spansk peppar och timjan.
Låt sjuda i ca 10-15 min
Smaka av med salt peppar och lite socker.
Lägg biffarna i tomatsåsen och låt det koka tills pastan är klar .
Pasta
180 g äggula
90 g ägg
200 g durumvete
2 dl färskriven permasan
2 msk smör.
Gör en hög av durumvete och häll i äggen i hålet. Blanda ihop allt till en jämn deg.
Låt vila ca 30 min. Kavla till önskad storlek och använd gärna pasta maskin. Gör även bra att använda annan pasta.
Koka i lättsaltat vatten ca 2 min .
Häll den färskrivna permasanen tillsammans med smör i en bunke.. Ta med en pastaslev ur pastan och blanda det med permasnen och smöret, häll ev på lite pastavatten för att få smöret och permasanen ska smälta.. Man får liksom en underbar god sås runt pastan.
Ta en stekpincett och snurra pastan runt den så det blir ett äggformat, placera det på tallriken och häll sedan på biffarna med tomatsåsen.. Garnera gärna med lite färsk hackad persilja .
Ät njut och var glad..
Biffarna fick en underbar smak av de ny malda köttet med bacon i.. Kan även göras på vanlig köttfärs 🙂
Kram på Er alla!
Eva-Lott
Publicerat: 2012-01-28
Hallon bakelse i dess enkelhet
1 tim
8 stycken
ugn 250 grader
Ingredienser
3 ägg
2 dl strösocker
2 msk kokande vatten
2 dl vetemjöl
1½ msk potatismjöl
1½ tsk bakpulver
½ tsk vaniljsocker
2 dl sylt eller rårörda hallon.
3 dl grädde
cirtonmeliss till garnering
- Sätt på ugnen i 250 grader
- Vispas ägg socker vitt och luftigt, ju mer luft som vispas in desto bättre kaka.
- Häll i det kokande vattnet
- Blanda de torra ingredienserna och sikta det i äggvispet
- Rör varsamt det ihop smeten och bred det ut i en bakplåtsklädd långpanna 30×40 cm.
- Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter.
- Vänd upp på ett sockrat smörpapper, dra försiktigt bort bakplåtspapperet pensla gärna på vatten då lossnar papperet lättare.
- Bred på hallonen och rulla med hjälp av smörpappert ihop till en tät rulle.
- Låt vila i folie med skarven nedåt .
- Vispa grädde hårt och häll det i en spritspåse.
- Skär 3 cm skivor av rulltårtan och pritsa grädden fint uppepå
- Dekorera med ett färskt bär och cirtonmeliss.
Kan även göras med annan frukt eller bär.
Dom här vill jag bjuda Er alla på min födelsedag idag …
Kram på Er och en trevlig lördag!
Eva-Lott
Publicerat: 2012-01-26
Idag hade jag proffshjälp i köket 🙂
Rebecka 7 år är mina barns lillasyster som följer mästerkocken och vill söka tills nästa år :).. Hon har nu längtat efter att få baka cupcakes med mig. Tänk att man som liten alltid ville vara med i köket och helst när det bakades, för man fick slicka ur alla bunkar 🙂
Hon har varit till stor hjälp, komponerat en hel del av cupcakesen själv.. Och en del av sakerna åkte direkt in i munnen.Vi har haft en mysig eftermiddag i köket 🙂
Recept på cupcakes kommer senare.
Kram till Er alla !
Eva-Lott och Rebecka
Publicerat: 2012-01-25
Idag fick jag till det i matlagningen 🙂 En underbar kräftrisotto som verkligen gifte sig i munnen.. Kärnan kvar i risotton och goda lättmarinerade kräftstjärtar i citron och dill samt en basilika dessing.
Tillagningstid 45 min
Risotto
2 scharlottenlökar (finhackas)
4 dl avorioris eller annnan sort som passar till risotto
1½ dl vitt vin
8 dl buljong , (värm spadet från kräftstjärtarna och tillsatt resterande i grönsaksbuljong så det blir 8dl ).
2 dl färskriven permasanost
smör att steka löken i och sist med permasanen.
Smält smör och fräs löken mjuk. Häll i riset efter någon minut och fräs alltsammans glansigt i ca 2-3 min.
Tillsätt vinet. Värm buljongen och kräftspadet och späd det i omgångar under omrörning i riset. Låt riset suga upp all vätska innan nytt spad hälls på. Koka på svag värme ca 20 min till riset känns mjukt med ändå har en kärna ( lite tuggmotstånd) kvar. Rör i den färskrivna permasanenosten och en klick smör. Smaka av ev med salt och peppar.
Kräftmarinaden
1 burk kräftstjärtar ( Finhackas)
½ citron (saften )
½ kruka färsk dill Finhackad
3 msk olivolja
havssalt och peppar från kvarn efter smak .
Blanda allt i en bunke kräftor, citron, dill, olja smaka av med salt och peppar. Låt detta dra ett tag, ju längre detstå godare.
Basilikadressing
1 kruka färsk basilika
1 vitlöksklyfta hackad
2-3 dl olivolja
1 -2 tsk havssalt
Blanda allt i en bunke och mixa ihop det slätt med mixerstaven.
Häll upp på en flaska och gott att ha på en sallad å. Eller bara på tomater och fetaost.
Lägg upp risotto på en tallrik djup eller flat och kräftrörar uppepå ( Kan även röras ned i risotton om man föredrar den varm), ringla runt basilika dressingen och servera hyvlad permasan , hackade tomater ruccolasallad toppat med lite havssalt .
Detta är gott och enkelt 🙂
Kram på Er alla och Smaklig måltid!
Eva-Lott
Publicerat: 2012-01-22
Hej Alla läsare av min blogg !
Jag har haft en fantstisk rolig och trevlig helg både i Stockholm och Rättvik. Det började med Formex i Stockholm med min syster Lise-Lott som driver en superfin butik i Falun Kol & Rosor värt att göra ett besök till. Stephanie som är Wictors (systers sons) flickvän var med å. På mässan fick jag nya tips och ideer om hur min plan för framtiden ska läggas upp :)….
Hem på lördagen efter avslutat fredagkvällen med en god middag på Urban Deli med Ove.
Lördagen var lärorik :)Och jag fick gästspela hos Görgen på höjen Pensionat Bruntegården i Rättvik. Ett ställe som jag kan varmt rekomendera att äta på. Man äter smårätter av högklassiga råvaror, så varför inte äta flera små matupplevelser än en stor . Lovar att ett besök där inte gör Er besvikna! .
Jag fick hjälpa till överallt, köket och röra i grytorna, servisen och prata bland gästerna vilket var roligt för alla kände igen mig från Sveriges Mästerkock , fick vara med att putsa på skinkorna som var för torkning under en 2 års period.. Skrubba dom med tandborste och ättika sen gnida in dom i Grappa.. Sen vidare in för torkning tills nästa gång det behövs skrubb :). Lovar att han är själv om detta i Sverige att lufttorka sin egen skinka 🙂 Väntar med spänning när det är dags att provsmaka dom! Sen var det sista, att ta vara på disken …
Väl hemma i sängen så somnade jag med ett leende på läpparna. 🙂
Kram på Er alla!
Eva-Lott
Publicerat: 2012-01-18
En rätt som jag är stolt över,,, 🙂
En slags salcicca korv med rostade rotsaker, tzatziki och tomatsallad med feta, oliver och basilikadressing..
Har aldrig gjord korv förut men längtat efter att få göra det, sagt och gjord blev det av..
Gör det du å.. !
Korv
1000 g fläskkarre i bit
300 g späck
3 dl rött vin
3 st vitlöksklyftor ( skär i bitar)
3 msk timjan ( torkad)
3 msk rosmarin ( torkad )
2 dl riven permasanost
salt efter smak
Svin fjälster
1. Skär karren i mindre bitar och ställ dem i frysen det är lättare att mala den lätt fryst.
2. Skär späcket i små bitar och lägg det i en plastpåse, häll på rödvin och kryddorna. Ställ kallt i några timmar.
3. Lägg fjälstert i kallt vatten. Och låt ligga några timmar.
4. Mal och varva späck, kött i lagoma mängder. Blanda lite salt och provstek gärna blandningen i stekpanna så du får bra smak.
5. Skölj igenom fjälstret noga och trä på det på korvhornet. . Mata på köttblandningen och gör lagom stora korvar , andvänd steksnören och knyt lagom stora korvar.
6 Stek på svag värme i smör och olja i ca 10 min.
Rostade rotsaker
Potatis (fast sort)
Morötter
Palsternacka
Kalemataoliver
Färsk rosmarn kvistar
Olivolja
Sätt i varm ugn 225 grader tills rotsakerna är mjuka.
Strö på havssalt efter de varit inne ugnen .
Tzatziki
1 st gurka ( riven på det grövsta på rivjärnet).
3 dl turkisk youghurt
1 st vitlöksklyfta ( pressad)
salt och peppar efter smak.
Tomatsallad
Tomater ( skär i bitar)
Fetaost ( smulas över tomaterna )
Kalemata oliver med kärna efter behag.
Basilika dressing (Färsk basilika i kruka, olivolja, vitlöksklyfta mixa allt med mixerstaven smaka av med havssalt ) Ringla det över tomaterna . Gott 🙂
Önskar Er alla som prover Lycka till och smaklig Måltid !
Kram Eva-Lott
Publicerat: 2012-01-16
Snart är det dags för fettisdagen.. Och jag smygstartar för att fresta smaklökarna i dom små goda hembakade semlorna. Dom är små och gjorda med kärlek så njut av var enda tugga när Ni bakat dom.
Semlor ca 30 st små eller 15 stora. 225 grader ugn Tid för tillagning ca1½ timme
75 g smör
3 dl mjölk
1 krm salt
2 tsk stött kardemumma i mortel ( godast med stött än malen kardemumma )
25 g jäst
1 st ägg
9 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 ägg att pensla med.
Fyllning till ca 10-12 små semlor.
1½ dl mandelmjöl eller mald skållad mandel
1½ dl socker
1 dl mjölk
Vispgrädde
Floursocker
Semlorna
1.Smält smäret, häll i mjölk, salt och kardemumman.
2.Blanda i jästen och rör till den löst sig . Tillsätt ägget och det mesta av mjölet uppblandat med bakpulver.
Bakpulvret gör att bullarna blir extra luftiga.
3.Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk 40 min.
4. Ta upp degen och dela den i de bitar som önskas 30 eller 15. Jag brukar väga hela degen och sen dela det med antal stycken man vill ha. T ex ( 900 g / 30 = 30 gr st..).
5. Rulla bullarna runda ( vik alla kanter in mot mitten, vänd och lägg kanterna neråt och tryck ihop samtidigt som du snurrar bullen men ej rullar ) Då får du inga synliga skarvar uppåt .
Lägg dom på bakplåtapapper Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
6. Pensla med ägg och grädda i 225 grader i ca 6-8 min.
Fyllningen
1. Blanda mandel och socker häll på mjölen och rör ihop.
Ställ kallt ett tag .
Vispa gräden.
1. Skär av ett lock av bullarna , gröp ur lite av inkråmet och blanda det med mandelmassan
2. Fyll i generöst, toppa med vispgrädde . skär locket till en trekant och sätt på locket och sikta över floursocker.
Önskar Er en trevlig dag!
Och Lycka Till med baket !
Kram Eva-Lott
Publicerat: 2012-01-14
Detta är något som jag ätit många gånger ute, men aldrig provat att göra ! Har komponerat receptet själv efter tycke och smak ! Det blev uppskattat av mina barn 🙂
4 port 1 timme
Lasagneplattor
180 g äggula
90 g ägg
200 g durumvete
Allt blandas till en smidig det, lägg in i plastfolie och låt vila i kylen 30 min.
Kavla med kavel lagom stora plattor eller använd pasta maskin.
Tomatsås
1 burk krossade tomater
1 st gul lök hackad
1 st vitlöksklyfta
2 msk tomatpure
1 dl vitt matlagningsvin
1 dl vatten
½ kruka färsk basilika hackad
salt peppar och en nypa strösocker olivolja att steka i.
Fräs lök och vitlöken i olivolja , häll i de krossade tomaterna. vattnet, tomatpuren och vinet.
Låt puttra ihop ca 10 min
Smaka av med salt , peppar och en nypa socker för att få en rund smak i såsen. Tillsätt den hackade basilikan och puttra ytterligare någon minut.
Vit bechamelsås
25 gr smör
3-4 msk vetemjöl
6-7 dl mjölk
salt peppar
Smält smör, tillsätt mjölet och rör ihop det. Häll i mjölken och låt det småsjuda under omrörning till lite tjockare konsistens. smaka av med slat och peppar.
Spenat
200 g färsk spenat
olivolja och salt
Fräs den färska spenaten lätt
Riacotta ost
Solrorkade tomater skivade
Parma skinka
Permasan riven
Ta lasganeplattorna och bred på ett lager riacottaost och snåla inte . Fördela den frästa spenaten och skivade tomaterna över osten och sist parmaskinkan . Rulla ihop till en rulle och dela den på mitten. Lägg den i en ungsfast form och häll bechamelsåsen runt stubbarna. Gratinera med riven permasan i ugn 225 grader ca 15 min eller till det fått färg. Lägg först tomatsåsen på en tallrik sen pastastubbarna och den vita bechamelsåsen garnera med lite färsk basilika och ev lite balsamico .
Smaklig Måltid !
Kram Eva-Lott
Publicerat: 2012-01-12
http://www.tv4.se/1.2485448/2012/01/04/eva_lott_langberg
Detta är ett fantasktiskt ögonblick i livet.
En av 14 finalister i Sveriges Mästerkock.. Det känns underbart från topp till tå 🙂
Följ mig på bloggen…. resan börjar nu….
Yiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiippppppppi
Kram E
Publicerat: 2012-01-11
Sveriges mästerkock
Första utmaningen i slutkvalet
onsdag 11 januari 2012