2 6 opacity
  • Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow

Blogg

Midsommar hos systrarna Långberg… fortsättning..

Nubbesill

”Den här goda sillen har mamma också gjort”. (Nubbesillen är den vita, krämiga på bilden)

Ingredienser
port
1 burk matjesfiléer
2 dl crème fraiche
2 msk röd stenbitsrom
1 liten, hackad röd lök
1 1/2 dl hackad purjolök
2-3 msk fryst dill

Gör så här
Tidsåtgång: ca 10 minuter – men sillen ska helst stå och dra minst ett dygn innan servering

Häll av lagen från matjesfiléerna, blanda ihop alla ingredienserna och ställ kallt helst en eller två dagar i förväg.

Receptets ursprung
Systrarna Långberg hör till de händiga och driftiga människorna. Lise-Lott driver butik och skapar inredningar till halva Sverige medan Eva-Lott smider smycken, syr och lagar mat i tv.
Nu dukar systrarna upp Eva-Lotts härliga midsommarmat i Lise-Lotts vackra växthus i Smedjebacken och delar med sig av recepten till Pralins läsare.
Små baguetter på surdeg

”Enkla att göra och avnjutes med en god färskost eller bara smör.”

Ingredienser
Ca 25 små baguetter
120 g durumvete
580 g Manitoba cream
25 g havssalt
60 gr surdeg (finns att köpa färdig surdeg på affären)
5 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
50 gr jäst

Gör så här
1. Blanda de blöta ingredienserna först.
2. Fyll på undan för undan de torra och knåda tills du fått en deg som släpper från kanterna på bunken.
3. Tillsätt då saltet och arbeta in det ytterligare 5 min.
4. Degen kan gärna vara lite kladdig, och ju mer den knådas ju större och luftigare blir brödet.
5. Häll upp degen på ett mjölat bakbord och täck även degen med lite mjöl, låt den jäsa till dubbel storlek.
6. Ta degskapan och dela direkt på borden i ca 25 avlånga spetsiga små baguetter.
Rulla den lätt i durumvete och lägg dem på en bakplåtsklädd plåt och låt jäsa ytterligare i 30 minuter.
7. Grädda i 250 grader.
8. Låt dem svalna på plåten och lägg dem på ett galler för att svalna ytterligare.

Tags:

Midsommar hos systrarna Långberg…

Detta är en del bilder som togs inför Pralins Midsommar nummer.. Underbara recept i flera inlägg nedan.. Och min systers underbart fina växthus som maten lagades och avnjöts i..
Önskar Er alla en undebar njutnung och tillagning av alla fina recept nedan..

Stor varm Kram
Och Hoppas på en solig Midsommar!!

Eva-Lott

Tags:

Långbryggans trasmatta snart färdig :))

Hade fjälilar i magen för den 6 juni då mattan skulle provrullas ut.. Hade ingen aning om hur lång den skulle vara . Tänk om den skulle sluta på futtiga 200 meter, har haft mardrömmar om vävstolar och alla dess varptrådar i ett enda trassel..
Men nu var dagen framme och mattan skulle provläggas för att bryggan fyllde 20 år sedan renoveringen 1992.
Jag visst att vi inte skulle komma i hamn, men hur låbgt skulle vi komma..
Efter att ha haft alla mattor hemma i köket för att sy på kardborreband så kande jag mig mycket lugnare..
Oj, vad vi har varit flitiga och vävt.. Måste skänka all heder till alla som har gett sitt bidrag till matta..
Jag och Mats Eskils satt nov -10 och funderade på iden.. Och vips så 4 feb med hjälp av GunBritt Olofsson så var det i gång..

Nu har vi mätt ocg dragit i den och måttbandet slutade på 366 meter till den 6 juni 2012..
jag tycket det var superbra.. :))))

Men vi fortsätter väva för att nog ska vi ut med mattan till holmen.. 192 meter kvar
hoppas och önskar av hela mitt hjärta att den ska bli klar sommaren 2013..

Då mina vänner ska här firas med ”saft och bullar”..

Sugen på att väva !! Åk till kulturhuset i Rättvik och slå ett slag för trasmattan 🙂

Kram på Er Alla!!

Eva-Lott

Tags:

Trädgårdsmässa Timrå….

Hej Alla fina besökare som är inne på min sida :))

Ni som var i Timrå i helgen och vill ha mina recept på
morotssoppa och rabarberkompott finner dom i inlägget
i Dalarnas Trädgårdsmässa…

Tack för alla de trevliga personer jag träffade i Timrå och de som smakade på
min soppa och kompott..

Kram på er och en trevlig vecka!!

Eva-Lott

Tags:

Dalarnas Trädgårdsmässa..

Morot och palsternacks soppa med timjan och citron. Toppad med vispad pepparots creme fraiche.

God som förrätt, lunch eller soppa i termosen till picnicken.

4 port

45 min

Ingredienser

6-8 medelstora morötter skalad och i bitar
3-4 palsternackor skalade och i bitar
1 gul lök i bitar
Timjan färsk några kvistar
1 citron bara det gula skalet det vita kan ge en bäsk smak.
1 liter hönsbuljong
smör till stekning

2 dl creme fraiche vispad med elvispen luftig
3 msk färskriven pepparrot
en liten skvätt citronsaft av citronen.
salt och vitpeppar efter behag.

Knaperstekt bacon.

Stek lök, morötter och palsternackor lätt i stekpannan

Häll över allt i en kastrull och slå i hönsbuljong citron och timjan.

Låt koka till morötterna är mjuka

Ta ut timjankvistarna och ev citronskalen ur kastrullen och kör den slät med mixerstaven och smaka av med salt och vitpeppar.

Blanda den vispade creme fraichen med pepparoten, citronsaften och smaka av med salt och vitpeppar.

Häll upp soppan i en djup tallrik eller skål, toppa med pepparrots fraichen , bacon och ev en timjankvist.
Servera med ett nybakat bröd till.

Detta är en av mina favoritsoppor som jag bjuder på till fest, lunch och på pick-nick
Den är godare än vad du tror. Jag tycker personligen att en morotssoppa låter trist men denna blir det en god syra i. Värt ett försök att tillaga den 🙂

Rabarber och ingefärskompott med vanilj yoghurtmousse.
Vacker dessert på burk

Till fest eller picnik

Kan göras på de bär som är årstiderna till.

Rabarber på våren, jordgubbar, hallon på sommaren, blåbär björnbär på hösten och hjortron på vintern.

8-10 personer

Rabarberkompott

750 g rabarber
1 liten bit ingefära 2 cm färsk
2 dl strösocker

Yoghurtmousse

4 dl tjock youhurt, 10 %
1 vanilj stång
1 ½ dl floursocker
2 dl vispgrädde

Skala rabarbern och skär den u 2 cm långa bitar.

Skala ingefäran och skär den i mycket tunna bitar.

Lägg allt i en kastrull och strö över sockret.

Koka ihop kompotten på svag värme ca 8-10 min

Låt svalna!

Lägg youhurten i en bunke.

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna.

Rör ner vaniljfrön och floursocker i youhurten.

Vispa grädden relativt hårt och vänd ner den i smeten.

Ta fram vackra gammeldags glasburkar och varva kompott och yoghurtmousse. Garnera gärna med lite mynta, rabarbertrassel och rivet citronskal.

Du kan även använda färska bär med lite socker och någon god likör.

Lätt att göra i förväg och vacker och uppskattad att bjuda på.

Tack Alla Fina besökare som smakade av mina två rätter.. Det var omkring 450 st som fick en glad mage och smakupplevelse med sig från denna Trädgårdsmässa i Rättvik.
Här är mina recept som jag lovade lägga in.

Lycka till!

Kramar till Er Alla!
Eva-Lott

Tack Lena Nilsson för de fina bilderna.. Av Pilen pinnar blogg

Tags:

Sopplunch…

I dagrna fyra så vankas det Sopplunch med surdegsbröd hos den underbara konstnären Berit Melin..
Trots min onda rygg men med hjälp av min underbara dotter så är det härligt med mat….
Ni som inte åkte på Konst runt siljan så passa på för det är två dagar kvar att besöka denna fantastiska plats.
En keramiker som gäst konstnär gör fantastiska saker i keramik..

Varmt Välkomna.. !!

Kram E

Tags:

Vilken kväll..

Hej mina tittare!
Har varit och gästspelat på Gårdscafet i Leksand igår kväll.
Där vi serverade 4 rätters meny..men hann bara med att fota 2 av dom..

Bruchetta med avocado
Min auditionrätt Kräftlasagne i ny tappning.
Helstekt marinerad ryggbiff rostade rotsaker och en rödvinssky på bränt socker
Lakritspannacotta på hallon spegel..

Lovar att det var både kärlek och äktenskap i munnen.. 🙂

Önskar er alla en skön 1 maj dag..
Kram
Eva-Lott

Tags:

Arjeplog nästa.. 20 april

arjeplogHej mina kära vänner!

Nu ska vi mästerkockar träffas för att få laga mat tillsammans igen 🙂
denna gång bär det av till Linas Kök på Hotell Silverhatten och Karja i Arjeplog. 19-22 april.

Det är vår Kära Lina som bjudit upp oss dit.. Vi åker torsdag och tillbaka söndag, vi brassar käk, skotertur och umgås med varandra igen..

Lovar att ta mycket bilder och kommer att uppdatera Er..

Kram och en trevlig helg önskar jag Er!!

Eva-lott

Tags:

Catwalk, Modevisning och utlottning av Mästerkockens kokbok :)

Hej på Er alla läsare!

Från köket till catwalken och mästerkockens kokbok utlottas..
Har fått en smak av våren och dess fina kläder från Vanilj i Rättvik. En butik väl värd att besöka 🙂

Snart väntar nya recept och foton i min blogg och till annat smått och gott 🙂

Kram till Er alla !

Eva-Lott

Tack till Stephani bakom kameran

Tags:

Finaldags i Sveriges Mästerkock :)

bild[1]Lovar Er alla att detta har varit det roligaste som jag upplevt hittills i mitt liv. Och hur det mottagits av alla man träffat och känner. Men visst var det svettigt och nervpåfrestande att stå där inför alla snabba beslut, men det var de värt.

Jag har fått underbara nya vänner för livet i köket på mästerkocken, alla stunder vi tillbringat i Fritz källare och funderat vad som kommer att hända härnäst..

Mitt liv har verkligen fått en vändning, jag är bokad på många event såsom mässor, cateringuppdrag, föreläsningar och middagar. Samt att jag ska byta jobb till sommaren då när skolan slutar så lämnar jag mina elever med sorg i hjärtat, men måste ta nästa kliv i mitt liv..

Jag kommer att arbeta som restaurangchef på Sjövillan i Rättvik en fantastisk resturang vid Siljan och långbryggan. Men kommer att fortsätta med min ”Eva-Lotts Festkorg” mitt silversmide på SilverDalkullan och ev en mycket rolig sak till :).. Men först finalen ikväll på Sveriges Mästerkock ett spännande roligt avsnitt där allt kan hända 🙂

Stora Varma Kramar Till Er Alla!

Och Tack till Er som följt Mästerkocken !
Eva-Lott

Tags: