Midsommar hos systrarna Långberg… fortsättning..
Nubbesill
”Den här goda sillen har mamma också gjort”. (Nubbesillen är den vita, krämiga på bilden)
Ingredienser
port
1 burk matjesfiléer
2 dl crème fraiche
2 msk röd stenbitsrom
1 liten, hackad röd lök
1 1/2 dl hackad purjolök
2-3 msk fryst dill
Gör så här
Tidsåtgång: ca 10 minuter – men sillen ska helst stå och dra minst ett dygn innan servering
Häll av lagen från matjesfiléerna, blanda ihop alla ingredienserna och ställ kallt helst en eller två dagar i förväg.
Receptets ursprung
Systrarna Långberg hör till de händiga och driftiga människorna. Lise-Lott driver butik och skapar inredningar till halva Sverige medan Eva-Lott smider smycken, syr och lagar mat i tv.
Nu dukar systrarna upp Eva-Lotts härliga midsommarmat i Lise-Lotts vackra växthus i Smedjebacken och delar med sig av recepten till Pralins läsare.
Små baguetter på surdeg
”Enkla att göra och avnjutes med en god färskost eller bara smör.”
Ingredienser
Ca 25 små baguetter
120 g durumvete
580 g Manitoba cream
25 g havssalt
60 gr surdeg (finns att köpa färdig surdeg på affären)
5 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
50 gr jäst
Gör så här
1. Blanda de blöta ingredienserna först.
2. Fyll på undan för undan de torra och knåda tills du fått en deg som släpper från kanterna på bunken.
3. Tillsätt då saltet och arbeta in det ytterligare 5 min.
4. Degen kan gärna vara lite kladdig, och ju mer den knådas ju större och luftigare blir brödet.
5. Häll upp degen på ett mjölat bakbord och täck även degen med lite mjöl, låt den jäsa till dubbel storlek.
6. Ta degskapan och dela direkt på borden i ca 25 avlånga spetsiga små baguetter.
Rulla den lätt i durumvete och lägg dem på en bakplåtsklädd plåt och låt jäsa ytterligare i 30 minuter.
7. Grädda i 250 grader.
8. Låt dem svalna på plåten och lägg dem på ett galler för att svalna ytterligare.