Vilken Dag jag och tjejerna hade på Pralin.. Tack Anna Och Karin för Er hjälp.. Och vilken god mat vi åt senare den ljumma kvällen.. Vi hade glada magar och ett varmt hjärta för kräftor .. Här kommer underbara recept till din kräftskiva.. Tack Louise Berglund för att vi fick låna ditt underbara lantställe i Hjortnäs.. Kram på Er alla !!
Kräftlag
”Jättegod lag att koka även till frysta tinade kräftor för att få lite godare och
fylligare smak. Porten gör att man får en mustigare smak.”
Ingredienser
Till cirka 2 kg kräftor
0,5 liter porteröl
4 sockerbitar
1 dl salt
10 dillkronor
Gör så här
Blanda allt och låt det koka ihop cirka 10 minuter. Häll det över de nykokta kräftorna eller lätt tinade köpta kräftorna.
Receptets ursprung
Eva-Lott Långberg kom in i Mästerkocken med kräftor och åkte ut ur tv-programmet med kräftor. Pralin träffar henne när hon bjuder in till kräftskiva vid Siljans strand och delar med sig av sina favoritrecept.
Chevresnurror
”Supergoda snurror som funkar både som aptitretare och plockmat.”
(på bilden även annorlunda kräftbröd och kumminknäcke, se separata recept)
Ingredienser
Cirka 20 stycken
1 pkt fryst mördegsplattor
ca 200 gr chèvreost (eller fetaost)
10-12 soltorkade tomater
1 pkt färsk spenat
Gör så här
Tina mördegsplattorna och bred ut chèvreosten i ett lagom tjockt lager.
Lägg på ett lager spenat. Finstrimla tomaterna och strö över dessa.
Rulla ihop som en rulle och skär i cirka 2 cm tjocka rullar. Ställ dem på en bakplåtsklädd plåt och in med dem i ugn cirka 10-15 minuter på 200 grader.
Annorlunda kräftbröd
”Lovar att dessa gör succé på kräftbordet. Lite pyssliga att göra men väl värda besväret.”
(på bilden även chèvresnurror och kumminknäcke, se separata recept)
Ingredienser
ca 12 små eller 2 stora bröd
25 gr jäst
3 dl ljummet vatten, 37 grader
1 msk rapsolja
1 ägg
1 tsk salt
1 msk honung
½ pkt dill klippt fryst
9 dl vetemjöl special
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37° (fingervarmt) och rör ut jästen. Tillsätt rapsolja, ägg, salt, flytande honung, dill och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt.
Låt degen jäsa övertäckt cirka 40 minuter.
Dela degen i två delar. Lägg ena delen i kylen om små kräftor ska bakas, så jäser inte degen för mycket. Kavla degen till ca 1 cm tjocklek.
Skär med mjölad kniv eller med brödsporre när du formar bröden som kräftor, gärna efter en mall (finns på nätet). Eller dela degen i 2 bitar och forma till stora kräftor (eller gör 12 små).
Låt jäsa på plåt i cirka 15 minuter. Sätt ugnen på 250° för små kräftbröd eller 225° för större. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter eller ca 20 minuter för de större.
Kumminknäcke/grissini
”Förföriskt gott till kräftor och alla andra festliga tillfällen. Samt uppskattat
som en present när man ska på fest istället för en flaska vin.”
(på bilden även chèvresnurror och annorlunda kräftbröd, se separata recept)
Ingredienser
4 plåtar
Dag 1, kväll
1 dl rågsurgrund (finns att köpa färdig på affären)
2 dl vatten
4 dl rågmjöl
3 dl vetemjöl special
½ msk honung
1 tsk salt
Dag 2, morgon
Kummin eller annan valfri krydda
Gör så här
Dag 1
Blanda samma alla Ingredienser och knåda ihop dem till en smidig deg. Täck bunken med plastfolie och låt stå över natten.
Dag 2
Sätt ugnen på 200 grader med en plåt i mitten på ugnen. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 4 bitar. Knåda ihop en av bitarna och forma den till en boll. Om den klibbar av sig i handen kan man knåda in lite mer mjöl. Platta ut den an aning för hand och kavla den sedan tills den närmar sig formen av en plåt. Vänd den ofta under kavling och använd mjöl hela tiden. Lyft över den utkavlade degen till ett bakplåtspapper och kavla den ytterligare tills den nästan täcker bakplåtspapperet.
Spreja eller pensla på lite vatten och strö på valfri krydda (kummin). Nagga degen med en gaffel och skär i önskad form med en sporre eller kniv.
Låt bakplåtspapperet glida över på den heta plåten. Grädda den cirka 10 minuter, men håll koll på bröden hela tiden, när det bränns går det fort. Ibland kan man behöva vrida på bakplåtspapperet inne i ugnen för att alla bitar ska få lika fin färg.
Ta ut och låt torka på ett galler.
Västerbottenpaj
”En älskad klassiker som är ett måste på kräftskivan. Den här är riktigt krämig och god.”
Ingredienser
6-8 bitar
Pajdeg:125 gr smör
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 ägg
Fyllning:3 ägg
2½ dl grädde
1 dl mjölk
150 gr västerbottenost
salt och peppar
Gör så här
Pajdegen:Blanda vetemjöl, salt och smör, finfördela. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är 24 centimeter i diameter. Låt vila i kylen cirka en halvtimme. Nagga degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader i 10–15 minuter.
Fyllningen:Vispa ihop ägg, mjölk och grädde, tillsätt sedan den rivna osten. Smaksätt med salt och peppar. Häll fyllningen I pajskalet och grädda 25–30 minuter i nedre delen av ugnen. Pajen är klar när fyllningen har stannat och pajen har fått fin färg.
Garnera med kryddgrönt som dill, färsk oregano eller timjan. Servera pajen ljummen.
Kantarellpajmed cream cheese
”En paj som alltid går hem och helst nu när de gula lyser färska i skogen redoatt ätas i kräfttider.”
Ingredienser
6-8 bitar
Pajdeg:125 gr smör
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 ägg
Fyllning:½ liter gula kantareller, stek i smör
1-2 scharlottenlök finhackade
smör till stekning
3 ägg
2½ dl vispgrädde
100 gr cream cheese
Gör så här
Pajdegen:Blanda vetemjöl, salt och smör. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är 24 centimeter i diameter. Låt vila i kylen cirka en halvtimme. Nagga degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader i 10–15 minuter.
Fyllningen:Stek lök och sedan kantarellerna i smör och salta lite. Häll blandningen i pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde, cream cheese och smaka av med salt och peppar. Häll smeten över pajen och grädda i ca 25-30 min tills den fått fin färg. Garnera gärna med lite färsk timjan.
Kycklingspett
”Ett gott och enkelt spett som passar till potatisen och basilikasåsen.
Glacen kan användas till allt grillat kött”
Ingredienser
6-8 personer
1 kg kycklingfiléer i bitar
1 ½ dl grillolja att marinera i av valfri sort (ej rökig)
Grillglace:1 dl kinesisk soja
1 dl sweet chilisås
1 dl råsocker
Gör så här
Blanda alla Ingredienser till glacen i en skål med lock. Lägg grillpinnarna i vatten en timme innan du ska grilla. Skär köttet i fina bitar och lägg i marinad i en timme. Trä därefter bitarna på spetten och tänd grillen.
När du fått fin glöd lägger du på spetten. Grilla tills köttet känns saftigt och nästan är klart, jag brukar pensla med grilloljan undan för undan under grillningen för att behålla saftigheten.
Avsluta med att pensla på glacen så att köttet får en knäckig yta.
Grillade potatispaket
”Potatispaketen är perfekta att förbereda långt i förväg. Gott till mycket annat
än bara kyckling, som i det här fallet.”
Ingredienser
6-8 personer
1 kg mandelpotatis, kokt och skivad
5 salladslökar, tunt skivade
12 körsbärstomater, halverade
18-20 sockerärtor
8 gröna sparrisar
smör, salt (gärna flingsalt) och peppar
Gör så här
Koka och skiva potatisen och lägg den på ett smörat bakplåtspapper med ugnsfolie underst. Skiva salladslöken och lägg den på potatisen. Halvera tomaterna och lägg dem på löken. Lägg på sockerärtorna och toppa med sparrisen. Sist en stor klick smör, salt och peppar gärna flingsalt.
Nyp ihop det till ett paket så att inget kan rinna ut. Ställ paketen på grillen eller i ugnen (200 grader) i cirka 15-20 minuter.
Servera paketen som de är, de är enkla att äta ur
Kall basilikasås till grillat
”Denna sås blev jag bjuden på av ett par vänner, fantastiskt god till grillat kött.
Kan med fördel göras dagen innan den ska serveras.”
Ingredienser
port
1 kruka färsk basilika
2 msk olivolja
0,5 dl majonnäs
2 dl gräddfil
2 dl crème fraiche
2 vitlöksklyftor
2 msk flytande honung
salt och peppar
Gör så här
Mixa basilikan med oljan. Pressa i vitlöken och rör i den och honungen. Rör försiktigt ned majonnäs, crème fraiche och gräddfil. Smaka av med salt och peppar.
Låt stå kallt en stund innan servering. Kan även användas som dipp, ersätt då crème fraiche med gräddfil så den blir tjockare.
Romsås
”God till västerbottenpajen men även till kräftorna.”
(på bilden även merinerade kräftstjärtar, se separat recept)
Ingredienser
port
3 dl crème fraiche
1 hackad rödlök
2 msk stenbitsrom
2 msk majonnäs
1 kokt ägg
salt och peppar
Gör så här
Koka ägget och finhacka det. Finhacka rödlöken. Blanda crème fraichen med majonnäsen, tillsätt rödlök och ägg. Häll i romen och blanda ihop. Smaka a
”Gott som tillbehör till pajerna och fantastiska till övriga rätter.”
(på bilden även romsås, se separat recept)
Marinerade Kräftstjärtar
Ingredienser
ca 6 personer
1 burk kräftstjärtar i lag, cirka 170 gr
3 msk mango chutney
3 msk olivolja
1 lime (saften)
salt och peppar efter smak
Gör så här
Häll kräftstjärtarna i ett durkslag och låt dem rinna av. Blanda de övriga ingredienserna och tillsätt kräftorna. Smaka av med salt och peppar. Låt dra någon timme före servering.
Smaka av med salt och peppar.
Varm brietårta med tomater och basilika
”En tårta som går hem hos alla. ”
Ingredienser
8 personer
10-12 olika färger på tomater
1 pressad vitlök
0,5 dl olivolja
salt och peppar
färska basilikablad till servering
Gör så här
Blanda tomater, vitlök, olivolja, salt och peppar. Häll blandningen på brietårtan och ställ in i ugnen på 200 grader tills tårtan känns krämig, cirka 10 minuter.
Ta ut och garnera med basilikablad.
Färskost med tomat och oliver
”Enkelt och gott till allt bröd… Varför krångla till det?”
Ingredienser
port
200 gr cream cheese
3-4 soltorkade tomater i lag
10-12 svarta kalamataoliver utan kärnor
salt och peppar efter smak
Gör så här
Skiva tomater och oliver i tunna skivor. Blanda det med cream cheesen och smaka av med salt och peppar
Västerbottenmousse med gräslök och knaperstekt bacon
Perfekt som tilltugg till välkomnstdrinken men passar även på en buffé
Ingredienser
ca 20 bitar
½ liter grädde
75 gr riven västerbottenost
3 gelatinblad
salt och peppar
1 knippe gräslök, fint strimlad
½ pkt bacon, knaperstekt
Gör så här
Tar 15 minuter + 3 timmar i kyl att göra.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 10 minuter. Koka upp grädden och tillsätt osten, rör om till den smält. Smaka av med salt och peppar. Lägg sist i de urkramade gelatinbladen och rör tills de smält.
Klä en form men plastfolie. Häll ostblandningen i den klädda formen och stoppa in i kylskåpet i cirka 3 timmar tills den stelnat.
Finhacka gräslöken och knaperstek bacon och låt det rinna av på papper. Vänd den stelnande ostmassan på ett bakplåtspapper och skär i lagom kuber. Vänd ovansidan på kuberna ner i gräslöken och dekorera med någon liten baconbit på varje.
Vit chokladpannacotta med lemon curd, basilikasås och hallon
”Den här desserten är verkligen kärlek i munnen trots en blandning av smaker.”
Ingredienser
6 personer
Pannacotta:½ liter grädde
3 gelantinblad
100 gram vit choklad
1 vaniljstång delas och skrapa ur fröna samt koka med i grädden
Basilikasås:1 kruka basilikablad
2 dl olivolja
Lemon curd:Cirka 4 dl. (Halvera receptet om du inte vill få något över)
3 citroner: färskpressad saft av 3, rivet skal av 2
150 gr rumsvarmt smör
3 dl socker
6 ägg, lättvispade
Garnering:Färska hallon, myntablad
Gör så här
Pannacottan:
Lägg gelantinbladen i kallt vatten.
Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och koka upp tillsammans med grädden och vaniljstången. Låt småsjuda cirka 15 min. Ta ur vaniljstången
Finhacka chokladen, häll den i grädden och rör tills chokladen smälter.
Krama vattnet ur gelantinbladen och tillsätt dem i grädden och chokladen.
Rör om och häll upp på fina burkar.
Ställ svalt i cirka 3 timmar så att den stelnar.
Basilikasåsen:
Blanda allt i en bunke och kör det med mixerstaven till en slät sås.
Även god till en sallad eller på bara tomater med lite fetaost, användbar till mycket.
Lemon curden:Lägg smör, socker, ägg, citronskal och saft i en liten kastrull eller skål. Placera skålen eller kastrullen över en annan kastrull med kokande vatten så att det blir ett vattenbad. Rör om tills curden tjocknar. Sila gärna lemon curden genom en finmaskig sil. Häll upp på väl rengjorda burkar, låt svalna och förslut.
Servering:När pannacottan stelnat så lägg en klick lemon curd på sidan, häll på andra sidan lite basilikasås och toppa med några hallon samt ett myntablad.
| Fotograf | Anna Klintasp
Kom med på kräftskiva…
Hon kom in i Mästerkocken med kräftor och åkte ut ur tv-programmet med kräftor. Nu bjuder Eva-Lott Långberg in till kräftskiva vid Siljans strand.
– Jag älskar kräftor och den mysiga gemenskapen med kräftskivor. Men hattar tycker jag bara är fånigt, säger hon.
Relaterat
Fakta
Eva-Lott Långberg
Ålder: 48 år.
Bor: I Rättvik.
Familj. Pontus, 22, och Michaela, 21.
Yrke: Slöjdlärare och från hösten även i hemkunskap samt frilanskock.
Intressen: Silversmilde, matlagning och handarbete.
Favoritmat: Dillkött.
Kräftor har alltid haft en särskild plats i frilanskocken och läraren Eva-Lott Långbergs hjärta.
Hennes farfar drev Långbergs fiske och vapen i Tronsjö utanför Torsång. Han tillverkade egna kräftburar, något han också lärde Eva-Lotts pappa. När farfadern dog tog fadern över fiskedelen av firman och flyttade den till Smedjebacken där Eva-Lott växte upp.
– Jag minns att pappa köpte vår första bil för pengar från kräftburarna. Det var en Saab 93 som kostade 900 kronor, berättar hon.
Familjen Långberg fiskade ofta kräftor tillsammans.
– Det fanns otroligt mycket kräftor i Smedjebacken då och det var fantastiskt roligt att fiska.
Förutom att fiska, så lärde pappan sina tre barn att bli självständiga och händiga individer som skulle reda sig själva. För Eva-Lott var han en självklar förebild och stöttepelare. Det blev ett hårt slag när han gick bort i prostatacancer 2009.
– Jag kände efter det att jag ville ha en förändring i mitt liv, att jag verkligen måste göra allt jag vill, berättar hon.
Det var en av anledningarna till att hon sökte till tv-programmet Sveriges Mästerkock som gick på tv i vintras. Som inträdesprov bjöd hon på just – kräftor.
– Jag gjorde min egen kräftlasagne som jag hämtat inspiration till av Lotte och Lars Sjöström på Jöns Andersgården.
Att tävla i Mästerkocken var både roligt och slitigt och gav Eva-Lott massor av nya erfarenheter och vänner. Hon höll sig kvar länge, men åkte till slut ur programmet på grund av just – kräftor.
– Jag misslyckades med en havskräftssoppa, säger hon leende.
Eva-Lott tycker att man ska äta kräftor året runt men att man bör ha gott om tillbehör, bröd och såser till eftersom skaldjuren i sig inte är så mättande.
– Det viktigaste tillbehöret är västerbottenpaj för mig och så vill jag dricka ramlösa och norsk snaps: Lysholms eller Løitens linjeakvavit.
Oavsett om man fiskar egna eller köper kräftor ska man lägga dem i ny lag för att få bort dysmaken.
– Jag gör en speciell på porter som blir jättemustig. När jag bjöd Per Morberg (från Mästerkocken) på sådana kräftor så bara sög han i sig alltihop, berättar Eva-Lott.
Minst en kräftskiva per år blir det alltid för Eva-Lott och hennes vänner. Bjuder ingen annan, så ordnar Eva-Lott en egen.
– Jag tycker gemenskapen runt kräftskivor är så mysig med lampor, ljus och sång. Man kan göra det så fint med enkla medel och återbruk av det man har.
Sedan deltagandet i Mästerkocken har Eva-Lott fått många kockuppdrag till fester och mässor. Hon har också jobbat på Gårdscaféet i Leksand under fem veckor i sommar.
– Jag har aldrig svettats så mycket som i somras trots att det var så kallt, säger hon och skrattar.
Även om hon skulle vilja kunna försörja sig på matlagning i framtiden, så vill hon inte jobba i restaurangkök.
– Nej, det är för jobbigt, men att hålla på med catering och laga mat på olika event passar mig mycket bättre.