2 6 opacity
  • Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow

Blogg

Härlig Dag i Mora..

harlig daLördagen började med en regnig morgon, men jag trotsade vädret och åkte till Mora..
Haglunds Mode hade en heldag i butiken och jag stod utanför och serverade min paradsoppa som finns recept under dagen då jag var i Smedjebacken..
Det var en dag i modets tecken med fin musik och sång av Roger ocg Katarina Zakritsson..

Träffade många trevliga människor som smakade min goda soppa. Morot och palsternacka med citron och timjan.. Toppad med en pepparrotscreme 🙂
Till det serverad jag ett nybakat surdegsbröd..
Mmmmmmmm…

Stor Kram På Er Alla!!

Eva-Lott

Tags:

Höstmarknad i Smedjebacken..

hostmarknad-smbHej Alla läsare av min blogg!!

Idag har det varit en regning dag i Smedjebacken med en fantastisk dag var det ändå.
Jag serverade en varm soppa som fick en och annan glad mage.
Önskar Er Lycka till med Er soppa..

Kram Eva-Lott

Morot och palsternacks soppa med timjan och citron. Toppad med vispad pepparots creme fraiche.

God som förrätt, lunch eller soppa i termosen till picnicken.

4 port

45 min

Ingredienser
Soppan
6-8 medelstora morötter skalad och i bitar
3-4 palsternackor skalade och i bitar
1 gul lök i bitar
Timjan färsk några kvistar
1 citron bara det gula skalet det vita kan ge en bäsk smak.
1 liter hönsbuljong
smör till stekning
Pepparrotscream
2 dl creme fraiche vispad med elvispen luftig
3 msk färskriven pepparrot
en liten skvätt citronsaft av citronen.
salt och vitpeppar efter behag.

  • Stek lök, morötter och palsternackor lätt i stekpannan
  • Häll över allt i en kastrull och slå i hönsbuljong citron och timjan.
  • Låt koka till morötterna är mjuka
  • Ta ut timjankvistarna och ev citronskalen ur kastrullen och kör den slät med mixerstaven och smaka av med salt och vitpeppar.
  • Blanda den vispade creme fraichen med pepparoten, citronsaften och smaka av med salt och vitpeppar.

Önskar Er alla Lycka till med Soppan å en Trevlig Lördag !

Kram Eva-Lott

Tags:

Bo Mässa i Leksand…

Vill Tacka från mitt hjärta alla Ni som smakade min mat på mässan i helgen..
Helgen har varit rolig och mycket mat blev det, vi potionerde ut ca 2000 smakpotioner 🙂
Tackar PR media Arla och ÄlvdalsLax för underbara råvaror.
Och Tack till mina vapendragare på mässan Gunilla Nilsen och Lena Nilsson..
Har haft fullt upp idag måndag och jag vet att mångar väntar på recept och det kommer tis eller onsdag..

Och min fina rekvisita kom från Lantliv i Leksand där du kan köpa många vackra inredningssaker och vackra kläder..

Stor kram Till Er Alla…

Eva-Lott

Tags:

Kräftskiva med Pralin…

Vilken Dag jag och tjejerna hade på Pralin.. Tack Anna Och Karin för Er hjälp.. Och vilken god mat vi åt senare den ljumma kvällen.. Vi hade glada magar och ett varmt hjärta för kräftor .. Här kommer underbara recept till din kräftskiva.. Tack Louise Berglund för att vi fick låna ditt underbara lantställe i Hjortnäs.. Kram på Er alla !!

Kräftlag
”Jättegod lag att koka även till frysta tinade kräftor för att få lite godare och
fylligare smak. Porten gör att man får en mustigare smak.”

kraftskiva-01Ingredienser
Till cirka 2 kg kräftor
0,5 liter porteröl
4 sockerbitar
1 dl salt
10 dillkronor

Gör så här
Blanda allt och låt det koka ihop cirka 10 minuter. Häll det över de nykokta kräftorna eller lätt tinade köpta kräftorna.

Receptets ursprung
Eva-Lott Långberg kom in i Mästerkocken med kräftor och åkte ut ur tv-programmet med kräftor. Pralin träffar henne när hon bjuder in till kräftskiva vid Siljans strand och delar med sig av sina favoritrecept.

Chevresnurror
”Supergoda snurror som funkar både som aptitretare och plockmat.”
(på bilden även annorlunda kräftbröd och kumminknäcke, se separata recept)


kraftskiva-02Ingredienser
Cirka 20 stycken
1 pkt fryst mördegsplattor
ca 200 gr chèvreost (eller fetaost)
10-12 soltorkade tomater
1 pkt färsk spenat

Gör så här
Tina mördegsplattorna och bred ut chèvreosten i ett lagom tjockt lager.
Lägg på ett lager spenat. Finstrimla tomaterna och strö över dessa.
Rulla ihop som en rulle och skär i cirka 2 cm tjocka rullar. Ställ dem på en bakplåtsklädd plåt och in med dem i ugn cirka 10-15 minuter på 200 grader.

Annorlunda kräftbröd

”Lovar att dessa gör succé på kräftbordet. Lite pyssliga att göra men väl värda besväret.”
(på bilden även chèvresnurror och kumminknäcke, se separata recept)


kraftskiva-03Ingredienser
ca 12 små eller 2 stora bröd
25 gr jäst
3 dl ljummet vatten, 37 grader
1 msk rapsolja
1 ägg
1 tsk salt
1 msk honung
½ pkt dill klippt fryst
9 dl vetemjöl special

Gör så här
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37° (fingervarmt) och rör ut jästen. Tillsätt rapsolja, ägg, salt, flytande honung, dill och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt.
Låt degen jäsa övertäckt cirka 40 minuter.
Dela degen i två delar. Lägg ena delen i kylen om små kräftor ska bakas, så jäser inte degen för mycket. Kavla degen till ca 1 cm tjocklek.
Skär med mjölad kniv eller med brödsporre när du formar bröden som kräftor, gärna efter en mall (finns på nätet). Eller dela degen i 2 bitar och forma till stora kräftor (eller gör 12 små).
Låt jäsa på plåt i cirka 15 minuter. Sätt ugnen på 250° för små kräftbröd eller 225° för större. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter eller ca 20 minuter för de större.

Kumminknäcke/grissini

”Förföriskt gott till kräftor och alla andra festliga tillfällen. Samt uppskattat
som en present när man ska på fest istället för en flaska vin.”
(på bilden även chèvresnurror och annorlunda kräftbröd, se separata recept)


kraftskiva-04Ingredienser
4 plåtar

Dag 1, kväll
1 dl rågsurgrund (finns att köpa färdig på affären)
2 dl vatten
4 dl rågmjöl
3 dl vetemjöl special
½ msk honung
1 tsk salt

Dag 2, morgon
Kummin eller annan valfri krydda

Gör så här
Dag 1
Blanda samma alla Ingredienser och knåda ihop dem till en smidig deg. Täck bunken med plastfolie och låt stå över natten.

Dag 2
Sätt ugnen på 200 grader med en plåt i mitten på ugnen. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 4 bitar. Knåda ihop en av bitarna och forma den till en boll. Om den klibbar av sig i handen kan man knåda in lite mer mjöl. Platta ut den an aning för hand och kavla den sedan tills den närmar sig formen av en plåt. Vänd den ofta under kavling och använd mjöl hela tiden. Lyft över den utkavlade degen till ett bakplåtspapper och kavla den ytterligare tills den nästan täcker bakplåtspapperet.
Spreja eller pensla på lite vatten och strö på valfri krydda (kummin). Nagga degen med en gaffel och skär i önskad form med en sporre eller kniv.
Låt bakplåtspapperet glida över på den heta plåten. Grädda den cirka 10 minuter, men håll koll på bröden hela tiden, när det bränns går det fort. Ibland kan man behöva vrida på bakplåtspapperet inne i ugnen för att alla bitar ska få lika fin färg.
Ta ut och låt torka på ett galler.

Västerbottenpaj

”En älskad klassiker som är ett måste på kräftskivan. Den här är riktigt krämig och god.”


kraftskiva-05Ingredienser
6-8 bitar
Pajdeg:125 gr smör
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 ägg
Fyllning:3 ägg
2½ dl grädde
1 dl mjölk
150 gr västerbottenost
salt och peppar

Gör så här
Pajdegen:Blanda vetemjöl, salt och smör, finfördela. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är 24 centimeter i diameter. Låt vila i kylen cirka en halvtimme. Nagga degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader i 10–15 minuter.
Fyllningen:Vispa ihop ägg, mjölk och grädde, tillsätt sedan den rivna osten. Smaksätt med salt och peppar. Häll fyllningen I pajskalet och grädda 25–30 minuter i nedre delen av ugnen. Pajen är klar när fyllningen har stannat och pajen har fått fin färg.
Garnera med kryddgrönt som dill, färsk oregano eller timjan. Servera pajen ljummen.

Kantarellpajmed cream cheese

”En paj som alltid går hem och helst nu när de gula lyser färska i skogen redoatt ätas i kräfttider.”


kraftskiva-06Ingredienser
6-8 bitar
Pajdeg:125 gr smör
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 ägg
Fyllning:½ liter gula kantareller, stek i smör
1-2 scharlottenlök finhackade
smör till stekning
3 ägg
2½ dl vispgrädde
100 gr cream cheese

Gör så här
Pajdegen:Blanda vetemjöl, salt och smör. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är 24 centimeter i diameter. Låt vila i kylen cirka en halvtimme. Nagga degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader i 10–15 minuter.
Fyllningen:Stek lök och sedan kantarellerna i smör och salta lite. Häll blandningen i pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde, cream cheese och smaka av med salt och peppar. Häll smeten över pajen och grädda i ca 25-30 min tills den fått fin färg. Garnera gärna med lite färsk timjan.

Kycklingspett

”Ett gott och enkelt spett som passar till potatisen och basilikasåsen.
Glacen kan användas till allt grillat kött”


kraftskiva-07Ingredienser
6-8 personer
1 kg kycklingfiléer i bitar
1 ½ dl grillolja att marinera i av valfri sort (ej rökig)
Grillglace:1 dl kinesisk soja
1 dl sweet chilisås
1 dl råsocker

Gör så här
Blanda alla Ingredienser till glacen i en skål med lock. Lägg grillpinnarna i vatten en timme innan du ska grilla. Skär köttet i fina bitar och lägg i marinad i en timme. Trä därefter bitarna på spetten och tänd grillen.
När du fått fin glöd lägger du på spetten. Grilla tills köttet känns saftigt och nästan är klart, jag brukar pensla med grilloljan undan för undan under grillningen för att behålla saftigheten.
Avsluta med att pensla på glacen så att köttet får en knäckig yta.

Grillade potatispaket
”Potatispaketen är perfekta att förbereda långt i förväg. Gott till mycket annat
än bara kyckling, som i det här fallet.”


kraftskiva-08Ingredienser
6-8 personer
1 kg mandelpotatis, kokt och skivad
5 salladslökar, tunt skivade
12 körsbärstomater, halverade
18-20 sockerärtor
8 gröna sparrisar
smör, salt (gärna flingsalt) och peppar

Gör så här
Koka och skiva potatisen och lägg den på ett smörat bakplåtspapper med ugnsfolie underst. Skiva salladslöken och lägg den på potatisen. Halvera tomaterna och lägg dem på löken. Lägg på sockerärtorna och toppa med sparrisen. Sist en stor klick smör, salt och peppar gärna flingsalt.
Nyp ihop det till ett paket så att inget kan rinna ut. Ställ paketen på grillen eller i ugnen (200 grader) i cirka 15-20 minuter.
Servera paketen som de är, de är enkla att äta ur

Kall basilikasås till grillat
”Denna sås blev jag bjuden på av ett par vänner, fantastiskt god till grillat kött.
Kan med fördel göras dagen innan den ska serveras.”


kraftskiva-09Ingredienser
port
1 kruka färsk basilika
2 msk olivolja
0,5 dl majonnäs
2 dl gräddfil
2 dl crème fraiche
2 vitlöksklyftor
2 msk flytande honung
salt och peppar
Gör så här

Mixa basilikan med oljan. Pressa i vitlöken och rör i den och honungen. Rör försiktigt ned majonnäs, crème fraiche och gräddfil. Smaka av med salt och peppar.
Låt stå kallt en stund innan servering. Kan även användas som dipp, ersätt då crème fraiche med gräddfil så den blir tjockare.
Romsås
”God till västerbottenpajen men även till kräftorna.”
(på bilden även merinerade kräftstjärtar, se separat recept)


kraftskiva-10Ingredienser
port

3 dl crème fraiche
1 hackad rödlök
2 msk stenbitsrom
2 msk majonnäs
1 kokt ägg
salt och peppar
Gör så här
Koka ägget och finhacka det. Finhacka rödlöken. Blanda crème fraichen med majonnäsen, tillsätt rödlök och ägg. Häll i romen och blanda ihop. Smaka a
”Gott som tillbehör till pajerna och fantastiska till övriga rätter.”
(på bilden även romsås, se separat recept)

Marinerade Kräftstjärtar


kraftskiva-11Ingredienser
ca 6 personer
1 burk kräftstjärtar i lag, cirka 170 gr
3 msk mango chutney
3 msk olivolja
1 lime (saften)
salt och peppar efter smak

Gör så här
Häll kräftstjärtarna i ett durkslag och låt dem rinna av. Blanda de övriga ingredienserna och tillsätt kräftorna. Smaka av med salt och peppar. Låt dra någon timme före servering.

Smaka av med salt och peppar.

Varm brietårta med tomater och basilika
”En tårta som går hem hos alla. ”


kraftskiva-12Ingredienser
8 personer
10-12 olika färger på tomater
1 pressad vitlök
0,5 dl olivolja
salt och peppar
färska basilikablad till servering
Gör så här
Blanda tomater, vitlök, olivolja, salt och peppar. Häll blandningen på brietårtan och ställ in i ugnen på 200 grader tills tårtan känns krämig, cirka 10 minuter.
Ta ut och garnera med basilikablad.

Färskost med tomat och oliver

”Enkelt och gott till allt bröd… Varför krångla till det?”


kraftskiva-13Ingredienser
port
200 gr cream cheese
3-4 soltorkade tomater i lag
10-12 svarta kalamataoliver utan kärnor
salt och peppar efter smak

Gör så här

Skiva tomater och oliver i tunna skivor. Blanda det med cream cheesen och smaka av med salt och peppar

Västerbottenmousse med gräslök och knaperstekt bacon

Perfekt som tilltugg till välkomnstdrinken men passar även på en buffé


kraftskiva-14Ingredienser
ca 20 bitar
½ liter grädde
75 gr riven västerbottenost
3 gelatinblad
salt och peppar
1 knippe gräslök, fint strimlad
½ pkt bacon, knaperstekt

Gör så här
Tar 15 minuter + 3 timmar i kyl att göra.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 10 minuter. Koka upp grädden och tillsätt osten, rör om till den smält. Smaka av med salt och peppar. Lägg sist i de urkramade gelatinbladen och rör tills de smält.
Klä en form men plastfolie. Häll ostblandningen i den klädda formen och stoppa in i kylskåpet i cirka 3 timmar tills den stelnat.
Finhacka gräslöken och knaperstek bacon och låt det rinna av på papper. Vänd den stelnande ostmassan på ett bakplåtspapper och skär i lagom kuber. Vänd ovansidan på kuberna ner i gräslöken och dekorera med någon liten baconbit på varje.

Vit chokladpannacotta med lemon curd, basilikasås och hallon

”Den här desserten är verkligen kärlek i munnen trots en blandning av smaker.”


kraftskiva-15Ingredienser
6 personer
Pannacotta:½ liter grädde
3 gelantinblad
100 gram vit choklad
1 vaniljstång delas och skrapa ur fröna samt koka med i grädden

Basilikasås:1 kruka basilikablad
2 dl olivolja

Lemon curd:Cirka 4 dl. (Halvera receptet om du inte vill få något över)
3 citroner: färskpressad saft av 3, rivet skal av 2
150 gr rumsvarmt smör
3 dl socker
6 ägg, lättvispade
Garnering:Färska hallon, myntablad

Gör så här
Pannacottan:
Lägg gelantinbladen i kallt vatten.
Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och koka upp tillsammans med grädden och vaniljstången. Låt småsjuda cirka 15 min. Ta ur vaniljstången
Finhacka chokladen, häll den i grädden och rör tills chokladen smälter.
Krama vattnet ur gelantinbladen och tillsätt dem i grädden och chokladen.
Rör om och häll upp på fina burkar.
Ställ svalt i cirka 3 timmar så att den stelnar.

Basilikasåsen:
Blanda allt i en bunke och kör det med mixerstaven till en slät sås.
Även god till en sallad eller på bara tomater med lite fetaost, användbar till mycket.

Lemon curden:Lägg smör, socker, ägg, citronskal och saft i en liten kastrull eller skål. Placera skålen eller kastrullen över en annan kastrull med kokande vatten så att det blir ett vattenbad. Rör om tills curden tjocknar. Sila gärna lemon curden genom en finmaskig sil. Häll upp på väl rengjorda burkar, låt svalna och förslut.

Servering:När pannacottan stelnat så lägg en klick lemon curd på sidan, häll på andra sidan lite basilikasås och toppa med några hallon samt ett myntablad.

| Fotograf | Anna Klintasp

Kom med på kräftskiva…

Hon kom in i Mästerkocken med kräftor och åkte ut ur tv-programmet med kräftor. Nu bjuder Eva-Lott Långberg in till kräftskiva vid Siljans strand.
– Jag älskar kräftor och den mysiga gemenskapen med kräftskivor. Men hattar tycker jag bara är fånigt, säger hon.

Relaterat

Fakta

Eva-Lott Långberg
Ålder: 48 år.
Bor: I Rättvik.
Familj. Pontus, 22, och Michaela, 21.
Yrke: Slöjdlärare och från hösten även i hemkunskap samt frilanskock.
Intressen: Silversmilde, matlagning och handarbete.
Favoritmat: Dillkött.
Kräftor har alltid haft en särskild plats i frilanskocken och läraren Eva-Lott Långbergs hjärta.
Hennes farfar drev Långbergs fiske och vapen i Tronsjö utanför Torsång. Han tillverkade egna kräftburar, något han också lärde Eva-Lotts pappa. När farfadern dog tog fadern över fiskedelen av firman och flyttade den till Smedjebacken där Eva-Lott växte upp.
– Jag minns att pappa köpte vår första bil för pengar från kräftburarna. Det var en Saab 93 som kostade 900 kronor, berättar hon.
Familjen Långberg fiskade ofta kräftor tillsammans.
– Det fanns otroligt mycket kräftor i Smedjebacken då och det var fantastiskt roligt att fiska.
Förutom att fiska, så lärde pappan sina tre barn att bli självständiga och händiga individer som skulle reda sig själva. För Eva-Lott var han en självklar förebild och stöttepelare. Det blev ett hårt slag när han gick bort i prostatacancer 2009.
– Jag kände efter det att jag ville ha en förändring i mitt liv, att jag verkligen måste göra allt jag vill, berättar hon.
Det var en av anledningarna till att hon sökte till tv-programmet Sveriges Mästerkock som gick på tv i vintras. Som inträdesprov bjöd hon på just – kräftor.
– Jag gjorde min egen kräftlasagne som jag hämtat inspiration till av Lotte och Lars Sjöström på Jöns Andersgården.
Att tävla i Mästerkocken var både roligt och slitigt och gav Eva-Lott massor av nya erfarenheter och vänner. Hon höll sig kvar länge, men åkte till slut ur programmet på grund av just – kräftor.
– Jag misslyckades med en havskräftssoppa, säger hon leende.

Eva-Lott tycker att man ska äta kräftor året runt men att man bör ha gott om tillbehör, bröd och såser till eftersom skaldjuren i sig inte är så mättande.
– Det viktigaste tillbehöret är västerbottenpaj för mig och så vill jag dricka ramlösa och norsk snaps: Lysholms eller Løitens linjeakvavit.
Oavsett om man fiskar egna eller köper kräftor ska man lägga dem i ny lag för att få bort dysmaken.
– Jag gör en speciell på porter som blir jättemustig. När jag bjöd Per Morberg (från Mästerkocken) på sådana kräftor så bara sög han i sig alltihop, berättar Eva-Lott.
Minst en kräftskiva per år blir det alltid för Eva-Lott och hennes vänner. Bjuder ingen annan, så ordnar Eva-Lott en egen.
– Jag tycker gemenskapen runt kräftskivor är så mysig med lampor, ljus och sång. Man kan göra det så fint med enkla medel och återbruk av det man har.

Sedan deltagandet i Mästerkocken har Eva-Lott fått många kockuppdrag till fester och mässor. Hon har också jobbat på Gårdscaféet i Leksand under fem veckor i sommar.
– Jag har aldrig svettats så mycket som i somras trots att det var så kallt, säger hon och skrattar.
Även om hon skulle vilja kunna försörja sig på matlagning i framtiden, så vill hon inte jobba i restaurangkök.
– Nej, det är för jobbigt, men att hålla på med catering och laga mat på olika event passar mig mycket bättre.

Tags:

Soliga Torsdagen i Leksand… :))

Soliga Torsdagen ska jag tillbringa på Lantliv i Leksand… Varmt Välkoma dit och smaka på lite läckerheter..
Hemmet i centrum på soliga torsdag denna vecka!

Vi erbjuder er att komma in och få kostnadsfria styling tips under dagen och ger även 20 % rabatt på tyger och mängder av kuddar. Ta med bilder eller kort i telefon eller kamera så tar vi fram ideér till er!

Dessutom kommer mäster kocken Eva-Lott Långberg mellan kl 12-16 och har med lite spännande smakprover samt visar upp sin intressanta festkorg.

Välkomna!

Tags:

Eva-Lotts festkorg…..

Bröllopet var mellan det vackra paret Alva & Rikard på Bleckogården i Rättvik..
Ett mycket fint sådant..

Hade en buffe med sparrissshot, marinerade kräftstjärtar, västerbottenpaj, creme fraiche, rödlök,rom och mitt hårda och mjuka bröd samt en god egengjord färskost.
Det varama var helstekt oxfile, potatissallad, basilikasås och en sallad på grönsallad blandad med hericot vertz, jordgubbar. honungsmelon, grillad hallomi och balsamico glaze..
Efterrätt rabarberkompott med vaniljyoughurt mousse som är verkligen kärlek i munnen..

Och tårtan var egengjort och blen fantastisk.. Men hallonmousse flädermousse och vit chokladcrunch toppen var klädd med creme cheese och vit choklad toppad med grädde och vit/ rosa marsipan ..

Förra veckan var en hektisk vecka med 70 års kalas på tisdagen och bröllop på lördagen..

Kalasen var i ett vackert härbrä i Västanvik Leksand vid Siljan..Allt gjorden på en gasolgrill..
Förrätt.. Grön sparris soppa med grillad pilgrimsmussla
Varmrätt.. Fiskpaket med torsk och röding små färskpotatisar tomat salladslök och en örtsås.
Dessert. Mästerkockarnas tryffeltårta som gjordes då vi var på M/S Karlskrona.. Serverades med en hallon sås.. ( Tårtan hade gjorts innan)

Det var både spännande och roligt att få ett sådant uppdrag med att laga mat ute i det fria, en fantastisk kväll utan regn.. Och jag kände mig lite som den kvinnliga Ernst…

Recepten kommer inom snart samt lite till bilder på maten.. Lite svårt att hinna med att fota samtidigt att laga servera etc…

Stor Kram Till Er Alla Mina Läsare !!
Eva-Lott

Tags:

Sommar sommar sommar.. Blåbärsbullar med vaniljkräm..

Dagen till ära har jag bakat blåbärsbullar med vaniljkräm… Gjorde en frysrensning av bär och till min förtjusning hittade jag blåbär.. Kokade blåbärssylt och fick en ide`om blåbärsbullar… Ska nu fika med Pontus och hade önskat att Michaela vore hemma för detta skulle hon älskat. Men England och hästar hägrar i hennes liv, men hon skulle säkert vilja fika med oss på verandan.

Bullreceptet är min mors på bullar och det blev super..

Ingredienser..
½ l röd mjölk
250 gr smör
2 dl strösocker
1 pkt jäst för söta degar
4 tsk stötta kardemumma kärnor
1 ägg
½ tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Vaniljkräm
1 ägg
2 msk strösocker
2 msk smör
2 msk potatismjöl
3 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker
Blanda alla ingr och låt det koka på medelvärme men ständig vispning tills du ser första bubblan syns.
Tag då av kastrullen och låt svalna. Blanda i vaniljsockret när krämen är kall.

Till utbakninng
2 dl bläbärssylt
1 -2 dl stöcker
flytande smör
vaniljsocker
vaniljkrämen

Till pensling
Smält smör
strösocker

Smält smör och tillsätt mjölken och håll 37 grader. Tillsätt socker, kardemumma, jäst,salt och ägg, blanda ihop detta i en assistent eller för hand. Tillsätt lite mjöl i taget för att undvika klumpar. När degen känns lagomt kladdig låt den då jäsa under bakduk ca 45 min.
Sätt på ugnenpå 225 grader.
Dela degen i 2 delar och kavla det lagomt tunnt, andvänd flytande smöret och bred det på degen, sikta över ett tunnt lager med strösocker lite vaniljsocker och till sist blåbärssylten, bred ut den över degen. Vik degen in mot mitten från båda sidor, skär avlånga remsor och snurra varje del till en snurra runt fingarana och lägg dem på en bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa ca 30 min.
Klicka på lagom klick med vaniljkrämen på varje bulle och stoppa in i ugnen och grädda tills den har fått lagom färg och känns klar.
Smält smör och pensla på bullarna och vänd den i strösocker 🙂
Färdig att servera..
Frys gärna bullarna utan att ha penslat på smör och socker. Gör det när det är dags att äta dem..

Superduper goda sommarbullar i dessa sommar tider!!

Stor Kram till Er Alla

Tags:

Midsommar hos systrarna Långberg.. fortsättning..

Jordgubbstårta

”En jordgubbstårta är ett måste i vår familj till midsommar.”

Ingredienser
10-12 bitar
Tårtbotten:5 ägg
3 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
1½ dl potatismjöl
2½ tsk bakpulver

Vaniljkräm:1 ägg
2 msk strösocker
2 msk smör
2 msk potatismjöl
3 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker

Jordgubbsmousse:1 gelantinblad
2 dl färska jordgubbar
2 msk florsocker
2 dl vispgrädde

Vit chokladkräm:100 gr vit choklad
100 gr cream cheese
½ dl vispgrädde

Garnering:Ca 8 dl rensade jordgubbarna varav 4 dl skivade och 4 dl hela
lite mynta eller citronmeliss

Gör så här
Tid för tillagning: ca 1,5 timme

Tårtbotten:Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform, ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör försiktigt ner dem i smeten.
Häll smeten i formen och grädda i ca 40 min. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt kallna.

Vaniljkräm:Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull. Värm under ständig vispning på medelvärme. Ta bort kastrullen från värmen så fort den första bubblan syns. Låt krämen svalna något och tillsätt sedan vaniljsockret.

Jordgubbsmousse:Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Mosa jordgubbarna och blanda med florsockret. Värm några matskedar jordgubbsmos i en tjockbottnad kastrull . Ta upp gelatinbladet, krama ur och lös upp det i kastrullen med jordgubbsmoset, låt svalna något och rör sedan ner resten av jordgubbsmoset.

Vit chokladkräm:Finhacka den vita chokladen och smält den försiktigt över ett vattenbad.
Rör ihop choklad och cream cheese. Tillsätt grädden och blanda detta till en slät kräm.
Ställ krämen kallt tills den stelnar något men fortfarande är bredbar.

Sätt ihop tårtan:Dela tårtbotten i tre delar med en vass kniv.
Lägg den undre delen på ett tårtfat och bred ut vaniljkrämen. Lägg hälften av jordgubbsskivorna ovanpå.
Lägg på den mellersta tårtbotten och bred ut jordgubbsmoussen . Lägg ut resterande skivade jordgubbar.
Lägg på den översta tårtbotten och bred ut den vita chokladkrämen. Garnera tårtan med hela jordgubbar och lite av myntan eller citronmelissen.

Cheesecake med löjrom och räkor

”Denna kaka är en fantastisk dröm och ett sant äktenskap direkt den kommer in i munnen…”

Ingredienser
ca 12 bitar
ca 200 g kavring
75 g smält smör

4 gelatinblad
1 dl crème fraiche
300 gr cream cheese
½ rödlök finhackad
ca 80 gr löjrom eller stenbitsrom
1 tsk citronskal + 1 tsk färskpressad citronsaft
salt och peppar

Till garnering:ca 300 g räkor med skal
1 dl finhackad gräslök
skivade rädisor

Gör så här
Tidsåtgång: 30 minuter+ 3 timmars kylning

Klä en pajform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter, med plastfolie. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
Mixa kavringen i matberedaren och tillsätt smöret. Tryck ut smulorna i botten på formen.
Rör ihop crème fraiche, cream cheese, rödlök, rom, citronskal och citronsaft till en kräm. Smaka av med salt och vitpeppar.
Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och smält dem på svag värme med lite vattnet. Blanda ner det smälta gelatinet i resten av krämen. Bred ut fyllningen över kavringbotten.
Låt stå kallt minst 3 timmar eller tills fyllningen stelnar.
Skala räkorna
När fyllningen har stelnat, lyft försiktigt upp cheesecaken med hjälp av plastfolien. Strö gräslöken över pajen och tryck till lite lätt så att den fastnar. Garnera med räkorna och rädisorna.

Marinerade kycklingklubbor

”Supergoda, snygga och lätta att äta. Bara att hålla i handen utan att det kladdar.”
(på bilden tillsammans med rostad färskpotatis, morötter, färsk lök och körsbärstomater, se separat recept) Servera med fördel limedressing till (även denna i separat recept)

Ingredienser
6 personer
12-18 kycklingklubbor
2-3 dl mushroom soja
2 vitlöksklyftor hackade
½ kruka färsk timjan
25 g smör

Gör så här
Tidsåtgång: Marinad ca 6 timmar och 15-20 minuter i ugn 175 grader

Klipp bort den översta benbiten på klubban, och tryck tillbaka skinnet så att bara benet sticker upp. Ta bort det lilla vassa benet och klipp bort ev överflödigt skinn. Lägg alla klubbor i en plastpåse och häll i sojan, vitlöken och timjan. Knyt ihop och låt marinera i ca 6 timmar.
Lägg klubborna i en ugnsfast form, låt gärna timjanen sitta kvar på klubborna både snyggt och gott.
Lägg i smöret och stoppa in i ugnen, ös gärna smöret över klubborna ett par gånger i ugnen. De blir saftigare då.

Färskost med soltorkade tomater och basilika

Jättegott till både knäcke, mjukt bröd och kex.”

Ingredienser
port
200 gr cream cheese
5 soltorkade marinerade tomater hackade
½ kruka basilika hackad
flingsalt efter smak

Gör så här
Blanda allt och låt dra.

Tags:

Midsommar hos systrarna Långberg…fortsättning..

Ingredienser
port
5 dl turkisk yoghurt (10 procent)
1 lime, skal och saft
1 tsk sambal oelek
salt och peppar efter smak

Gör så här
Riv det gröna skalet av limen och pressa sedan ur saften
Blanda allt i samma bunke och smaka av med salt och peppar.

Receptets ursprung
Systrarna Långberg hör till de händiga och driftiga människorna. Lise-Lott driver butik och skapar inredningar till halva Sverige medan Eva-Lott smider smycken, syr och lagar mat i tv.
Nu dukar systrarna upp Eva-Lotts härliga midsommarmat i Lise-Lotts vackra växthus i Smedjebacken och delar med sig av recepten till Pralins läsare.

Sallad med jordgubbar och mynta
”Detta är en sallad som vi alltid har till midsommar. Enkel, fräsch och jordgubbar gör sitt.”

Ingredienser
6 personer
750 g haricots verts (gröna bönor) lätt kokta och kylda
½ liter jordgubbar skivade
2 schalottenlökar finhackade
½ kruka mynta
olivolja
balsamvinäger
flingsalt
smör

Gör så här
Tidsåtgång: ca 30 minuter

Koka och kyl de gröna bönorna.
Stek den finhackade schalottenlöken utan att bränna den. Låt svalna.
Rensa och finskiva jordgubbarna
Hacka myntan lite lätt
Blanda lök och bönorna i en skål och strö över jordgubbar och mynta.
Häll på lite olivolja, balsamvinäger och strö över lite flingsalt.
Annorlunda ägg i sitt eget skal
”Supergoda och annorlunda ägg. Är godast att ätas direkt.”

Ingredienser
6 personer
6 ägg
15 g smör smält och avsvalnat
salt och peppar
ca 1 dl vispgrädde
ca 25 g löjrom eller annan rom
Dill eller gräslök till garnering
Gör så här
Tidsåtgång: ca 30 minuter

Knäck försiktigt toppen på äggen och skala bort ungefär en tredjedel av skalet.
Häll ut ägg i en skål men spar skalen.
Vispa äggen lite lätt och blanda med det smälta smöret. Krydda med salt och peppar.
Ställ de tomma äggskalen i äggkartongen och fyll dem med äggblandningen. Ställ kartongen i en stor kastrull och fyll med vatten så att det nästan når upp till kanten av äggen utan att de fylls med vatten. Koka upp vattnet och låt sjuda i cirka 15 minuter eller tills äggen börjar stelna. Rör om försiktigt i äggen lite då och då. Låt svalna något.
Vispa grädden.
Ställ äggen i äggkoppar. Lägg en klick grädde och lite löjrom i varje ägg och garnera med kryddgrönt.
Servera direkt

Limedressing
”En lite sur och stark dressing som är god till de söta röstade rotsakerna och kycklingen.” (se separata recept)

Tags:

Midsommar hos systrarna Långberg…fortsättning..

Mor Ingas inlagda sill

”Den bästa och godaste sillen till midsommar, tycker jag.
Mammas är alltid godast!” (Mor Ingas sill är den översta på bilden)

Ingredienser
port
1 burk inläggningssill
½ dl ättiksprit (12 %)
1½ dl vatten
2 dl socker
2 tsk krossad kryddpeppar
½ tsk krossad vitpeppar
1 lagerblad
5 kryddnejlikor
1 röd lök
10-15 cm purjolök skivad
1 morot i skivor

Gör så här
Tidsåtgång: ca 30 minuter – men sillen behöver stå och dra minst ett dygn innan servering

Skölj filéerna i kallt vatten och skär dem i bitar.
Koka en lag av vatten, ättika socker, kryddorna och låt den kallna till kylskåpstemperatur.
Varva sillen, lök, purjolök och morötter i en vacker glasskål och slå sist på den kalla lagen.
Låt sillen stå och dra 1-2 dygn innan servering.

Receptets ursprung
Systrarna Långberg hör till de händiga och driftiga människorna. Lise-Lott driver butik och skapar

Tags: