2 6 opacity
  • Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow

Blogg

Hej på Er Alla!

Hej på Er Alla!

Och en riktigt god fortsättning på det nya året!

För mig har det börja riktigt bra 🙂
Nya uppdrag och nya möjligheter. Närmast står en hemma hos middag för en man vars fru ringde och han ville laga mat med mig.. En överraskning för han 🙂 Han ska få göra middag för sina vänner.. 70 års present 🙂

Sen är det filmen ”Små Citroner Gula” ni har väl läst boken av Kajsa Ingemarsson. Jag ska leverera citronpajer till den för ca 250 pers åt Arla.. Gå gärna in på Arlas.se och se trailern på filmen. Måste bara ses 🙂
Filmen har premiär den 20 feb men har förhandsvisning den 17 feb i Falun.

Att jag inte levererat några bilder beror på att dom ändrat på goggle + och har inte fått rätta inställningarna
plus att man är väl inte den duktigaste på denna maskin :))

Önskar från mitt hjärta en fin Onsdag och missa inte Sveriges Mästerkock ikväll kl 20..

Kramar
Eva-Lot

Tags:

Lucia 13 dec….

Idag har vi bakat lite annorlunda saffransbröd. Ville göra några annorlunda så jag gjorde saffransolar istället med socker på.. Vår Lucia serverar ljumma saffransbullar som lyser upp som en sol..

luciaSaffransol med socker..

Vår Lucia serverar ljumma saffransbullar som lyser upps om en sol.

ca 25 st

150 g smör arla
1 pkt saffran
5 dl mjölk arla
2 dl creme fraiche arla
½ tsk salt
1 dl socker
15 dl vetemjöl

smör och socker till garnering

Smält smöret i en kastrull. Stöt saffranet i en mortel och strö ur i smöret.
Tillsätt mjölken och värm upp till fingervarmt ( 37 grader)
Häll över i en stor bunke.
Smula jästen och rör ut i mjölken. Tillsätt cream fraiche,salt, socker och hälften av mjölet.
Rör om ordentligt.
Tilsätt mjöl lite i taget och bearbeta degen ordentligt. Anvöönd inte allt njöl om degen är fin och smidig
dessförinnan. Vält ut degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt.
Dela den i fyra delar och sedan vidare så att alla bitar är lika stora.
Rulla varje stycke till en bulle och platta till degen lite, klipp 5-6 sneda hack i varje bulle och lägg på ett bakplåtspapper.
Låt jäsa 30 min under en bakduk.
Sätt på ugnen 225 grader och grädda ca 6-8 minuter..

Smält smöret och vänd varje bulle i..

Underbart goda inför Lucia och Jul..

Kram på Er Alla..

Eva-Lott

http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=35343
Här kan du även få receptet på arlas saffranskringlor..

Tags:

Advents tider…

Underbart med advent.. 1 a har varit och vi har 2a 3e och 4 e advent kvar..

Har gjort lite smått å gott som passar advent och julen till .
För mig är julen familjen och vänner så vi tillsammans kan skapa julstämning ..
Presenterar här lite adventsmys..

Grönmögelost mousse med pepparkaks crumble

½ liter grädde Arla vispgrädde
75 gr riven grönmögelost Arla Kvibille gräddädel
3 gelantinblad
salt och peppar
krossade papparkakar

Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten ca 10 min
Koka upp grädden och tillsätt osten, rör om till den smält.
Smaka av med salt och peppar
Lägg i sist det urkramade gelantinbladen och rör tills de smält.
Klä en lagen stor form men plastfolie, jag brukar prova ha i en ½ liter vatten i en form för att ca få 1-1½ cm hög höjd . Då vet jag hur höga mina ostkuber blir..
Häll ostblangningen i den klädda formen och stoppa in i kylskåpet ca 3 timmar tills den stelnat.
Krossa pepparkakorna i en mortel till du fått fina smulor.
Vänd den stelnande ostmassa på ett bakplåtspapper och skär i lagom kuber och vänd i pepparkakssmulorna.

Mjuk pepparkaka med äpple nu i adventstider.

150 gr smör Arla normalsaltat
2 ägg
3 dl farinsocker
2 dl gräddfil Arla
4 dl vetemjöl
1½ tsk bikarbonat
1½ tsk kanel
1½ tsk ingefära
1½ tsk kardemumma
1 tsk kryddnejlka

1 äpple
½ dl strösocker
1 msk kanel

Sätt på ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en bakform.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt det smälta smöret och gräddfilen.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
Häll smeten i bakformen .
Skala och skär äpplet i tunna klyftor. Blanda socker och kanel och
vänd äppelklyftorna i detta.
Grädda kakan i ugnen ca 45 min eller tills en sticka är torr.

God till en klick vispad grädde eller vaniljsås.

Min varma choklad med vispgrädde och marshmallows.

200 gr mörk choklad
1 liter mjölk Arla
½ dl socker

vispad grädde Arla
mini marshmallows

Hacka chokladen ganska smått
Koka upp mjölken. Blanda socker och choklad och rör om tills all choklad smält.
Vispa grädden.
Servera chokladen i varma muggar .
Dekorera med grädde och marsmallows.

Gå in på arla sida och hitta fina julrecept och en underbar folder
http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=35344
http://www.arla.se/upload/JUL_2012/Julmagasin_FINAL.pdf
Önskar Er Alla En Fin Dag!

Kram Eva-Lott

Tags:

Modevisning…

Hej Hopp!

Hade en mycket trevlig kväll i torsdags på klädbutiken Vanilj i Rättvik.. Träffade en massa undebara kvinnor som var där för att se en vacker modevisning i festens tecken..
Jag serverade min morot och palsternackssoppa samt lakritspannacotta med hallonsås.
Roligt att få göra något i sin egen bygd.
Kram Eva-Lott

Tags:

Arlas julbloggare……..

Julmys i bloggvärlden
Vi har bett fyra duktiga matbloggare att provlaga och sätta sin personliga prägel på några av våra recept. Du kan följa dem på deras bloggar och se hur det går.

Emelie Larsson, 22 år, Karlstad
”Julmys för mig är att skapa en stämning som liknar magi. Med dofter, musik, pyssel och julebak tillsammans med vänner”.
Kika in på: julitomteverkstan.blogg.se

Jenny Kuffner, 24 år, Östhammar
”Älskar alla förberedelser som december månad bjuder på. Julmys för mig handlar om att få spendera tid med familj, hålla på traditioner och såklart en massa god mat och söta kolor.”
Läs mer på: cookiesndreams.se

Eva-Lott Långberg
Eva-Lott Långberg, 48 år, Rättvik
”Det jag älskar med julen är att samlas med familj och vänner så att vi tillsammans kan skapa julstämning.”
Läs Eva-Lotts blogg: evalottlangberg.com

Anki och Håkan Mårtensson, 43 år och 44 år, Ystad
”Hos oss åker pyntet fram redan vid första advent, kort därefter börjar förberedelserna. Vi lägger in sill, bakar egen kavring och gör goda korvar och pastejer”.
martenssonskok.blogspot.se
Anki och Håkan Mårtensson
Lite skoj att just jag fått vara med och blogga med Arla och dess produkter.. Love it..
Lovar att det kommer underbara recept..
Kram Eva-Lott

Tags:

I väntan på advent…

Nu lackas det snart mot advent, och vad passar inte bättre än söta saffrans kringlor.

Har provat att baka Josefine Baummann s Årets konditor 2011 och Årets

Underbart goda med smör och god kesella från Arla för fluffiga och mjuka kringlor.

Önskar Er alla en underbar bakstund i Adventstider..

Kram Eva-Lott

Klicka på saffranskringlor och kom till arlas sida 🙂

Saffranskringlor

Ingredienser
24 st
50 g jäst
100 g Svenskt Smör från Arla
5 dl Arla® mjölk
250 g Arla Köket Kesella® kvarg
3 påsar saffran, 1,5 g
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Garnering:
25 g Svenskt Smörfrån Arla, smält
strösocker

Gör så här
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll det över jästen och rör ut. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 24 bitar. Rulla ut till längder och forma till kringlor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs ca 20 min. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Låt svalna på galler. Pensla kringlorna med smör och vänd dem i strösocker när de har svalnat.

Tags:

En händelserik helg…..

Hej Alla!

Efter en händelserik allhelgonahelg med klimatsmart morotssoppa toppad med en uppvispad pepparrotscream fraiche och en äppelkompott med vaniljyoughurtmousse..

Vi började vår resa i Kupolen Borlönge fredagen och avslutade lördag söndag i Katrineholm på Villa Bo Mat och hälsa mässan som PR media arrangerat mycket bra..

Lovar att soppa och kompotten hade strykande åtgång, lördag kvällen tillbringade jag och Anette i köket och kokade mer äppelkompotten.. Drykt 2500 potioner serverades av oss under dagarna 3.

Mycket trevligt med klimatsmart mat och fina lokalproducerade ingredienser..

Vi hörs snart igen…

Kram
Eva-Lott

Tags:

Vi lagar mat tillsammans…

hockey matHär lagades det mat i massor till hungriga och hjälpsamma hockey pojkar / tjejer elever från Furudalsskola.
Vi ska träffas några gånger under hösten och samverka till bättre kosthållning, och att eleverna själva ska få laga sin egen mat. Vi gör det i grupper och det var super skoj 🙂
Mestadels av eleverna bor själva och ska klara sitt eget hushåll, och då träffas vi och jag inspirerar dom till att laga bra mat med hjärtat och kärlek samt att det ska resultera i en glad magen dagen lång 🙂
Igår lagade vi Köttfärssås och spagetti, korv stroganoff och ris, kassler och potatisgratäng samt fiskgratäng toppad med räkor och ost.

Det var 18 st energiska 15-16 åringar som alla gjorde sitt bästa och lite till. Vi lämnade ett fint och välstädat kök efter oss och 4 matlådor var med oss hem.. Samt en glad mätt mage.

Ett lätt sätt att umgås och lära sig samverka i grupp.

Önskar Er alla en fin dag å vecka !!

Kram Eva-Lott

Tags:

Så d….la gott…

Basilikakräm tomater och sallad. Balsamicokräm över allt..

Idag var det så ruskigt gott att äta min mat som jag lagat.. ätit och njutit så att soffan väntar med att hela kroppen ska få vila ett tag i den.

Har gjort pastakuddar på ägg och durumvete blandat riacottaost, lufttorkad skinka, hackad basilika, olivolja, salt och peppar..
Till det gjorde jag en basilikakräm på uppvispad creme fraiche mixade basilikablad och olivolja vände i det creme fraichen ,pressad vitlök , salt och peppar.
Hackade tomater och balsamicokräm..

Återkommer med mer ingående recept i morgon.. Ska hoppa i soffan nu 🙂

Kram å en skön onsdag kväll..
Eva-Lott

Tags:

Kanelbullens Dag 4 okt…

PA044091Idag är det en underbar dag… Kanelbullens Dag.. Vad vore livet utan kanelbullar med ett kallt glas mjölk..

Doften av nybakta bullar är en underbar känsla, som man kommer ihåg sedan man var liten och mamma bakade bullar. Mammas bullar är bäst och jag och hon bakar nog lika bullar.

Recept på mina kanelbullar.. 225 grader ugn

50 gr jäst
150 gr smör
5 dl mjölk
1½ dl socker
1tsk salt
2 tsk stötta kardemummakärnor
11-13 dl vetemjöl

Fyllning

Ta fram 150 gr smör och låt det bli rumsvarma
2 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
4 msk mald kanel
2 msk malda kardemummakärnor

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och slå sedan på mjölken och värm till 37 grader.
Slå på degvätskan på jästen och vispa tills jästen löst sig.
Blanda i resterande ingredienser och se till att få en lagom kladdig deg.
Låt jäsa ca 40 min.

Blanda det rumsvarma smöret och övriga ingredienser till en smet för att sedan bre ut det på den kavlade degen.

Lägg upp den jästa degen och dela den i två bitar. Kavla var del för sig och bred ut fyllningen på degen.
Vik en del mot mitten och den andra delen över.. Jag brukar kavla lite på den då är det lättare att få till snurror.
Skär va 2 cm breda bitar och snurra dom motsols i varje ände, för att avsluta att snurra det som en boll runt fingret. Lägg på en bakplåtsklädd plåt och täck med en bakhandduk och jäs 30 min.

Pensla med ett uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda i ugn ca 10 min. Låt svalna på plåten och sedan lägg bullarna på ett galler för att kallna helt.

Njut med ett kallt glas mjölk..

Kram Från mig..

Eva-Lott

Tags: