2 6 opacity
  • Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow

Semmel dag på tisdag 12 februari….

Hej mina fina besökare !

Har haft problem med att kunnat blogga på sistone:(. Och inte är jag någon data freak, men nu är allt i sin ordning och det ska bli bättring på det.
Januari har bara rusat iväg och jag har haft fullt upp men mat smycken och en fantastisk egen kokbok som kommer i sep-okt 13. Jag gör den tillsammans med underbara Susanne Jobs en fantastisk fotograf från Ornäs i Borlänge. Vill Ni ta fina bilder så kontakta henne.

Men nu är det snart semmeldags och idag är det snöigt väder ute, så vad passar inte bättre än att baka semlor tills på tisdag.. Bara att montera dom då 🙂

Här kommer mitt recept på enkla semlor.

P2084535

Semlor 20 st stora 40 st minisemlor

50 gr smör
2.5 dl mjölk
25 gr jäst
2 krm salt
0.75 dl socker
1 tsk stött kardemumma
8-9 dl vetemjöl
1 ägg

Pensling
1 st ägg uppvispat till pensling

Fyllning
200 gr mandelmassa
3 dl grädde vispad
1 dl mjölk
1 msk floursocker

1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°.
2. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om så att jästen löser sig.
3. Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg och större delen av mjölet.
4. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut runda, släta små bullar.
6. Lägg bullarna på bakplåtspapper på plåtar och låt dem jäsa ca 30 minuter.
7. Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter. Låt dem svalna på galler under en bakduk.
8. Skär ett lock i varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och gräddmjölk. Fyll bullarna med blandningen.
9. Vispa grädden och spritsa eller klicka ut den på bullarna. Lägg på locken och sikta över lite florsocker.

Mammas recept på semlor som vi fick som små. Jag åt alltid med varm mjölk sk hetvägg J
Underbar när mjölken hade sugs in i semlan.

Stort Lycka Till!

Kram Eva-Lott

Dela