Midsommar hos systrarna Långberg.. fortsättning..
Jordgubbstårta
”En jordgubbstårta är ett måste i vår familj till midsommar.”
Ingredienser
10-12 bitar
Tårtbotten:5 ägg
3 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
1½ dl potatismjöl
2½ tsk bakpulver
Vaniljkräm:1 ägg
2 msk strösocker
2 msk smör
2 msk potatismjöl
3 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker
Jordgubbsmousse:1 gelantinblad
2 dl färska jordgubbar
2 msk florsocker
2 dl vispgrädde
Vit chokladkräm:100 gr vit choklad
100 gr cream cheese
½ dl vispgrädde
Garnering:Ca 8 dl rensade jordgubbarna varav 4 dl skivade och 4 dl hela
lite mynta eller citronmeliss
Gör så här
Tid för tillagning: ca 1,5 timme
Tårtbotten:Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform, ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör försiktigt ner dem i smeten.
Häll smeten i formen och grädda i ca 40 min. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt kallna.
Vaniljkräm:Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull. Värm under ständig vispning på medelvärme. Ta bort kastrullen från värmen så fort den första bubblan syns. Låt krämen svalna något och tillsätt sedan vaniljsockret.
Jordgubbsmousse:Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Mosa jordgubbarna och blanda med florsockret. Värm några matskedar jordgubbsmos i en tjockbottnad kastrull . Ta upp gelatinbladet, krama ur och lös upp det i kastrullen med jordgubbsmoset, låt svalna något och rör sedan ner resten av jordgubbsmoset.
Vit chokladkräm:Finhacka den vita chokladen och smält den försiktigt över ett vattenbad.
Rör ihop choklad och cream cheese. Tillsätt grädden och blanda detta till en slät kräm.
Ställ krämen kallt tills den stelnar något men fortfarande är bredbar.
Sätt ihop tårtan:Dela tårtbotten i tre delar med en vass kniv.
Lägg den undre delen på ett tårtfat och bred ut vaniljkrämen. Lägg hälften av jordgubbsskivorna ovanpå.
Lägg på den mellersta tårtbotten och bred ut jordgubbsmoussen . Lägg ut resterande skivade jordgubbar.
Lägg på den översta tårtbotten och bred ut den vita chokladkrämen. Garnera tårtan med hela jordgubbar och lite av myntan eller citronmelissen.
Cheesecake med löjrom och räkor
”Denna kaka är en fantastisk dröm och ett sant äktenskap direkt den kommer in i munnen…”
Ingredienser
ca 12 bitar
ca 200 g kavring
75 g smält smör
4 gelatinblad
1 dl crème fraiche
300 gr cream cheese
½ rödlök finhackad
ca 80 gr löjrom eller stenbitsrom
1 tsk citronskal + 1 tsk färskpressad citronsaft
salt och peppar
Till garnering:ca 300 g räkor med skal
1 dl finhackad gräslök
skivade rädisor
Gör så här
Tidsåtgång: 30 minuter+ 3 timmars kylning
Klä en pajform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter, med plastfolie. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
Mixa kavringen i matberedaren och tillsätt smöret. Tryck ut smulorna i botten på formen.
Rör ihop crème fraiche, cream cheese, rödlök, rom, citronskal och citronsaft till en kräm. Smaka av med salt och vitpeppar.
Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och smält dem på svag värme med lite vattnet. Blanda ner det smälta gelatinet i resten av krämen. Bred ut fyllningen över kavringbotten.
Låt stå kallt minst 3 timmar eller tills fyllningen stelnar.
Skala räkorna
När fyllningen har stelnat, lyft försiktigt upp cheesecaken med hjälp av plastfolien. Strö gräslöken över pajen och tryck till lite lätt så att den fastnar. Garnera med räkorna och rädisorna.
Marinerade kycklingklubbor
”Supergoda, snygga och lätta att äta. Bara att hålla i handen utan att det kladdar.”
(på bilden tillsammans med rostad färskpotatis, morötter, färsk lök och körsbärstomater, se separat recept) Servera med fördel limedressing till (även denna i separat recept)
Ingredienser
6 personer
12-18 kycklingklubbor
2-3 dl mushroom soja
2 vitlöksklyftor hackade
½ kruka färsk timjan
25 g smör
Gör så här
Tidsåtgång: Marinad ca 6 timmar och 15-20 minuter i ugn 175 grader
Klipp bort den översta benbiten på klubban, och tryck tillbaka skinnet så att bara benet sticker upp. Ta bort det lilla vassa benet och klipp bort ev överflödigt skinn. Lägg alla klubbor i en plastpåse och häll i sojan, vitlöken och timjan. Knyt ihop och låt marinera i ca 6 timmar.
Lägg klubborna i en ugnsfast form, låt gärna timjanen sitta kvar på klubborna både snyggt och gott.
Lägg i smöret och stoppa in i ugnen, ös gärna smöret över klubborna ett par gånger i ugnen. De blir saftigare då.
Färskost med soltorkade tomater och basilika
Jättegott till både knäcke, mjukt bröd och kex.”
Ingredienser
port
200 gr cream cheese
5 soltorkade marinerade tomater hackade
½ kruka basilika hackad
flingsalt efter smak
Gör så här
Blanda allt och låt dra.