Midsommar hos systrarna Långberg…fortsättning..
Ingredienser
port
5 dl turkisk yoghurt (10 procent)
1 lime, skal och saft
1 tsk sambal oelek
salt och peppar efter smak
Gör så här
Riv det gröna skalet av limen och pressa sedan ur saften
Blanda allt i samma bunke och smaka av med salt och peppar.
Receptets ursprung
Systrarna Långberg hör till de händiga och driftiga människorna. Lise-Lott driver butik och skapar inredningar till halva Sverige medan Eva-Lott smider smycken, syr och lagar mat i tv.
Nu dukar systrarna upp Eva-Lotts härliga midsommarmat i Lise-Lotts vackra växthus i Smedjebacken och delar med sig av recepten till Pralins läsare.
Sallad med jordgubbar och mynta
”Detta är en sallad som vi alltid har till midsommar. Enkel, fräsch och jordgubbar gör sitt.”
Ingredienser
6 personer
750 g haricots verts (gröna bönor) lätt kokta och kylda
½ liter jordgubbar skivade
2 schalottenlökar finhackade
½ kruka mynta
olivolja
balsamvinäger
flingsalt
smör
Gör så här
Tidsåtgång: ca 30 minuter
Koka och kyl de gröna bönorna.
Stek den finhackade schalottenlöken utan att bränna den. Låt svalna.
Rensa och finskiva jordgubbarna
Hacka myntan lite lätt
Blanda lök och bönorna i en skål och strö över jordgubbar och mynta.
Häll på lite olivolja, balsamvinäger och strö över lite flingsalt.
Annorlunda ägg i sitt eget skal
”Supergoda och annorlunda ägg. Är godast att ätas direkt.”
Ingredienser
6 personer
6 ägg
15 g smör smält och avsvalnat
salt och peppar
ca 1 dl vispgrädde
ca 25 g löjrom eller annan rom
Dill eller gräslök till garnering
Gör så här
Tidsåtgång: ca 30 minuter
Knäck försiktigt toppen på äggen och skala bort ungefär en tredjedel av skalet.
Häll ut ägg i en skål men spar skalen.
Vispa äggen lite lätt och blanda med det smälta smöret. Krydda med salt och peppar.
Ställ de tomma äggskalen i äggkartongen och fyll dem med äggblandningen. Ställ kartongen i en stor kastrull och fyll med vatten så att det nästan når upp till kanten av äggen utan att de fylls med vatten. Koka upp vattnet och låt sjuda i cirka 15 minuter eller tills äggen börjar stelna. Rör om försiktigt i äggen lite då och då. Låt svalna något.
Vispa grädden.
Ställ äggen i äggkoppar. Lägg en klick grädde och lite löjrom i varje ägg och garnera med kryddgrönt.
Servera direkt
Limedressing
”En lite sur och stark dressing som är god till de söta röstade rotsakerna och kycklingen.” (se separata recept)