Dalarnas Trädgårdsmässa..
Morot och palsternacks soppa med timjan och citron. Toppad med vispad pepparots creme fraiche.
God som förrätt, lunch eller soppa i termosen till picnicken.
4 port
45 min
Ingredienser
6-8 medelstora morötter skalad och i bitar
3-4 palsternackor skalade och i bitar
1 gul lök i bitar
Timjan färsk några kvistar
1 citron bara det gula skalet det vita kan ge en bäsk smak.
1 liter hönsbuljong
smör till stekning
2 dl creme fraiche vispad med elvispen luftig
3 msk färskriven pepparrot
en liten skvätt citronsaft av citronen.
salt och vitpeppar efter behag.
Knaperstekt bacon.
Stek lök, morötter och palsternackor lätt i stekpannan
Häll över allt i en kastrull och slå i hönsbuljong citron och timjan.
Låt koka till morötterna är mjuka
Ta ut timjankvistarna och ev citronskalen ur kastrullen och kör den slät med mixerstaven och smaka av med salt och vitpeppar.
Blanda den vispade creme fraichen med pepparoten, citronsaften och smaka av med salt och vitpeppar.
Häll upp soppan i en djup tallrik eller skål, toppa med pepparrots fraichen , bacon och ev en timjankvist.
Servera med ett nybakat bröd till.
Detta är en av mina favoritsoppor som jag bjuder på till fest, lunch och på pick-nick
Den är godare än vad du tror. Jag tycker personligen att en morotssoppa låter trist men denna blir det en god syra i. Värt ett försök att tillaga den 🙂
Rabarber och ingefärskompott med vanilj yoghurtmousse.
Vacker dessert på burk
Till fest eller picnik
Kan göras på de bär som är årstiderna till.
Rabarber på våren, jordgubbar, hallon på sommaren, blåbär björnbär på hösten och hjortron på vintern.
8-10 personer
Rabarberkompott
750 g rabarber
1 liten bit ingefära 2 cm färsk
2 dl strösocker
Yoghurtmousse
4 dl tjock youhurt, 10 %
1 vanilj stång
1 ½ dl floursocker
2 dl vispgrädde
Skala rabarbern och skär den u 2 cm långa bitar.
Skala ingefäran och skär den i mycket tunna bitar.
Lägg allt i en kastrull och strö över sockret.
Koka ihop kompotten på svag värme ca 8-10 min
Låt svalna!
Lägg youhurten i en bunke.
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna.
Rör ner vaniljfrön och floursocker i youhurten.
Vispa grädden relativt hårt och vänd ner den i smeten.
Ta fram vackra gammeldags glasburkar och varva kompott och yoghurtmousse. Garnera gärna med lite mynta, rabarbertrassel och rivet citronskal.
Du kan även använda färska bär med lite socker och någon god likör.
Lätt att göra i förväg och vacker och uppskattad att bjuda på.
Tack Alla Fina besökare som smakade av mina två rätter.. Det var omkring 450 st som fick en glad mage och smakupplevelse med sig från denna Trädgårdsmässa i Rättvik.
Här är mina recept som jag lovade lägga in.
Lycka till!
Kramar till Er Alla!
Eva-Lott
Tack Lena Nilsson för de fina bilderna.. Av Pilen pinnar blogg