2 6 opacity
  • Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow

Kräftrisotto…

1-risotaIdag fick jag till det i matlagningen 🙂 En underbar kräftrisotto som verkligen gifte sig i munnen.. Kärnan kvar i risotton och goda lättmarinerade kräftstjärtar i citron och dill samt en basilika dessing.

Tillagningstid 45 min

Risotto
2 scharlottenlökar (finhackas)
4 dl avorioris eller annnan sort som passar till risotto
1½ dl vitt vin
8 dl buljong , (värm spadet från kräftstjärtarna och tillsatt resterande i grönsaksbuljong så det blir 8dl ).
2 dl färskriven permasanost
smör att steka löken i och sist med permasanen.

Smält smör och fräs löken mjuk. Häll i riset efter någon minut och fräs alltsammans glansigt i ca 2-3 min.
Tillsätt vinet. Värm buljongen och kräftspadet och späd det i omgångar under omrörning i riset. Låt riset suga upp all vätska innan nytt spad hälls på. Koka på svag värme ca 20 min till riset känns mjukt med ändå har en kärna ( lite tuggmotstånd) kvar. Rör i den färskrivna permasanenosten och en klick smör. Smaka av ev med salt och peppar.

Kräftmarinaden
1 burk kräftstjärtar ( Finhackas)
½ citron (saften )
½ kruka färsk dill Finhackad
3 msk olivolja
havssalt och peppar från kvarn efter smak .

Blanda allt i en bunke kräftor, citron, dill, olja smaka av med salt och peppar. Låt detta dra ett tag, ju längre detstå godare.

Basilikadressing
1 kruka färsk basilika
1 vitlöksklyfta hackad
2-3 dl olivolja
1 -2 tsk havssalt
Blanda allt i en bunke och mixa ihop det slätt med mixerstaven.
Häll upp på en flaska och gott att ha på en sallad å. Eller bara på tomater och fetaost.

Lägg upp risotto på en tallrik djup eller flat och kräftrörar uppepå ( Kan även röras ned i risotton om man föredrar den varm), ringla runt basilika dressingen och servera hyvlad permasan , hackade tomater ruccolasallad toppat med lite havssalt .
Detta är gott och enkelt 🙂

Kram på Er alla och Smaklig måltid!
Eva-Lott

Dela