Vad vore en tisdag utan Semlor…
Snart är det dags för fettisdagen.. Och jag smygstartar för att fresta smaklökarna i dom små goda hembakade semlorna. Dom är små och gjorda med kärlek så njut av var enda tugga när Ni bakat dom.
Semlor ca 30 st små eller 15 stora. 225 grader ugn Tid för tillagning ca1½ timme
75 g smör
3 dl mjölk
1 krm salt
2 tsk stött kardemumma i mortel ( godast med stött än malen kardemumma )
25 g jäst
1 st ägg
9 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 ägg att pensla med.
Fyllning till ca 10-12 små semlor.
1½ dl mandelmjöl eller mald skållad mandel
1½ dl socker
1 dl mjölk
Vispgrädde
Floursocker
Semlorna
1.Smält smäret, häll i mjölk, salt och kardemumman.
2.Blanda i jästen och rör till den löst sig . Tillsätt ägget och det mesta av mjölet uppblandat med bakpulver.
Bakpulvret gör att bullarna blir extra luftiga.
3.Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk 40 min.
4. Ta upp degen och dela den i de bitar som önskas 30 eller 15. Jag brukar väga hela degen och sen dela det med antal stycken man vill ha. T ex ( 900 g / 30 = 30 gr st..).
5. Rulla bullarna runda ( vik alla kanter in mot mitten, vänd och lägg kanterna neråt och tryck ihop samtidigt som du snurrar bullen men ej rullar ) Då får du inga synliga skarvar uppåt .
Lägg dom på bakplåtapapper Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
6. Pensla med ägg och grädda i 225 grader i ca 6-8 min.
Fyllningen
1. Blanda mandel och socker häll på mjölen och rör ihop.
Ställ kallt ett tag .
Vispa gräden.
1. Skär av ett lock av bullarna , gröp ur lite av inkråmet och blanda det med mandelmassan
2. Fyll i generöst, toppa med vispgrädde . skär locket till en trekant och sätt på locket och sikta över floursocker.
Önskar Er en trevlig dag!
Och Lycka Till med baket !
Kram Eva-Lott